Μέσα σε λίγες ώρες το Σάββατο (26.08.2023) πέσανε εκατοντάδες κεραυνοί, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν δεκάδες φωτιές σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, μόνο στην Αττική, η έντονη κεραυνική δραστηριότητα προκάλεσε 12 πυρκαγιές σε Γραμματικό, Βαρνάβα, Βάρη, Βούλα και Κορωπί.

Οι 270 κεραυνοί σε μιάμιση ώρα προκάλεσαν φωτιά σε έξι σημεία σε Βάρη και Βούλα.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το ΕΡΤNEWS.gr αποτυπώνουν με εντυπωσιακό τρόπο ένα τέτοιο στιγμιότυπο, όπου οι κεραυνοί ξεκινούν μία από τις φωτιές στην περιοχή της Βούλας.

Τι είναι το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας» που προκάλεσε φωτιές

Είναι μια ισχυρή κεραυνόπτωση που δεν συνοδεύεται από βροχή ή συνοδεύεται από μικρή ποσότητα βροχής (0 έως 2.5 mm). Το νερό εξατμίζεται στον αέρα και οι κεραυνοί που εκδηλώνονται από ξηρές καταιγίδες αποτελούν συχνά αιτία πρόκλησης δασικών πυρκαγιών.

Είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο κατά την εναλλαγή από το χειμώνα στο καλοκαίρι και αντίστροφα, κυρίως όμως κατά την ανοιξιάτικη περίοδο και πιο σπάνια το φθινόπωρο.

Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται συνήθως όταν η περιοχή επηρεάζεται από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες, όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωσή τους.

Επιπλέον, μπορούν να προκαλέσουν ισχυρά καθοδικά ρεύματα αέρα (dry microbursts). Αυτό οφείλεται στα χαμηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας πάνω από το έδαφος (τα οποία φτάνουν μέχρι και τη μέση τροπόσφαιρα) και τα οποία ευνοούν το φαινόμενο του «evaporational cooling» (δηλαδή ψύξη μιας αέριας μάζας λόγω εξάτμισης της βροχής).