Ένα πρωτοποριακό σύστημα πυρανίχνευσης JBS εγκατέστησε ο Δήμος Περιστερίου στο πάρκο Νέας Ζωής, το οποίο αποτελεί και τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της πόλης. Πρόκειται για σύγχρονο σύστημα, το οποίο επικοινωνεί ψηφιακά με το Κέντρο Ελέγχου και Επιχειρήσεων και δύναται να προσφέρει τον ταχύτατο εντοπισμό φωτιάς ή τον επιτόπιο προσδιορισμό της εξέλιξής της.

Το κύριο χαρακτηριστικό του συστήματος είναι η ψηφιακή αναγνώριση φωτιάς, με λειτουργία άμεσης ανίχνευσης και ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να απαιτείται υψηλό θερμικό αποτύπωμα (που σημαίνει δηλαδή ότι η πυρκαγιά είναι ήδη σε έξαρση) ή ανίχνευση καπνού, που δύνανται να δώσουν ψευδείς συναγερμούς.

Το σύστημα πυρανίχνευσης στο πάρκο Νέας Ζωής εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το έργο «Ολοκληρωμένες δράσεις πολιτικής προστασίας και λειτουργίας συστημάτων αυτοματισμού στον Δήμο Περιστερίου», στον Άξονα Προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση» του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και ήδη ξεκίνησε πιλοτικά η λειτουργία του.

«Ο Δήμος Περιστερίου είναι πρωτοπόρος στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των συνεπειών μιας πυρκαγιάς είναι η πρόληψη, η άμεση ανίχνευση και η κατάσβεση στο αρχικό της στάδιο», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης, ενώ από τη δική της πλευρά, η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου, εξήγησε:

«Στο πάρκο Νέας Ζωής τοποθετήθηκαν τέσσερις ανιχνευτές φωτιάς. Κάθε ανιχνευτής εκπέμπει ένα μοναδικό σήμα, συγκεκριμένης ταυτότητας, που αναγνωρίζεται χρονικά και χωροταξικά για την περιοχή επιχειρησιακής εμβέλειας, από το Κέντρο Επιχειρήσεων, με συγκεκριμένο στίγμα στο δίκτυο οθονών παρακολούθησης εντός του σταθμού, ώστε να προσδιορίζεται επακριβώς το σημείο εκδήλωσης φωτιάς».