Ένα αξιοθαύμαστο και σπάνιο επίτευγμα κατάφεραν να πετύχουν τρία αδέρφια από τη Λαμία. Η αγάπη τους στη μουσική αλλά και η στενή τους σχέση, τα οδήγησε στο να μείνουν αχώριστα, ακόμα και στις σπουδές τους.

Του ανταποκριτή μας στο lamiareport.gr

Ο Κωνσταντίνος, ο Αλέξανδρος και ο Αναστάσης Λεμονής, δίνοντας για πρώτη φορά Πανελλαδικές, κατάφεραν να περάσουν μαζί, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα. Ακολούθησαν το δρόμο της μουσικής από πολύ μικροί και το ταξίδι τους έβγαλε στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών (Πανεπιστημιούπολη Άρτας) ως πρώτο σταθμό στα όνειρα τους.

Οι αδερφοί Λεμονή, ο μεγαλύτερος κατά μερικούς μήνες Κωνσταντίνος και οι δίδυμοι Αλέξανδρος και Αναστάσης, κατάφεραν κάτι σπάνιο και ίσως μοναδικό στη χώρα μας. Πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στο ίδιο Τμήμα, την ίδια χρονιά και επιπλέον περνώντας για πρώτη φορά τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Αν και ο καθένας διάλεξε διαφορετικό όργανο για να εκφράσει τις καλλιτεχνικές του σκέψεις και ανησυχίες, καθώς ο Κωνσταντίνος παίζει πιάνο, ο Αναστάσης βιολί και ο Κωνσταντίνος κιθάρα, σε όλο αυτό το ταξίδι ήταν μαζί, υποστηρίζοντας ο ένας την προσπάθεια του άλλου.

Ξεκινώντας από τη Β’ Δημοτικού, στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας, με την υποστήριξη των καθηγητών τους έφτασαν σε πολύ υψηλό επίπεδο αποσπώντας διακρίσεις, ενώ ο Αλέξανδρος ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο έχει λάβει το δίπλωμά του στην κιθάρα με βαθμό «άριστα 10» και με Α’ Βραβείο ως τιμητική διάκριση (μόλις το 2ο για το Δ.Ω.Λ. έπειτα από 30 χρόνια και τον Αλέξη Μουζουράκη) από την εξεταστική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η αδικία στις Πανελλαδικές

Και επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα, ο Αλέξανδρος ήταν αυτός που πήρε το χαμηλότερο βαθμό στο μάθημα «μουσική εκτέλεση» από μία άγνωστη τριμελής επιτροπή, που περιέργως και οι τρεις εξεταστές τον βαθμολόγησαν με τον ίδιο ακριβώς βαθμό 14,7.

Η δημοσιοποίηση από το LamiaReport του θέματος ευαισθητοποίησε φτασμένους κιθαριστές, που εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους για τον τρόπο που διεξάγονται οι εξετάσεις σε αυτά τα μαθήματα (χωρίς ηχογράφηση, ενώ ελέγχεται αν οι εξεταστές βαθμολογούν αμερόληπτα και ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον).

Ωστόσο, ακόμη και αυτή η ατυχία δε στάθηκε εμπόδιο στο να βρεθούν και τα τρία αδέρφια για την ειδίκευσή τους στην ίδια Σχολή, το πρόγραμμα των σπουδών της οποίας, έχει χαρακτηριστεί ως υποδειγματικό για τη διδασκαλία των παραδοσιακών μουσικών διεθνώς.