Για ακόμα ένα βράδυ οι κάτοικοι της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Καρύστου, και των Δερβανακίων Αχαΐας ήταν αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη, καθώς σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές να παλεύουν αδιάκοπα για να τις περιορίσουν. Δύσκολη είναι η κατάσταση σήμερα στην Εύβοια, όπου η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας. Αναζωπυρώθηκε η φωτιά και καίει ανεξέλεγκτα στο σημείο από όπου ξεκίνησε στην Κέρκυρα, δηλαδή κοντά στο χωριό Λούτσες, σε πλαγιά του όρους Παντοκράτορας. Μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Λούτσες στην Κέρκυρα εστάλη μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού ζητώντας τους να κατευθυνθούν προς Αραχάβη.

Νέες αναζωπυρώσεις παρουσιάζονται συνεχώς στο πεδίο της φωτιάς που κατακαίει τη Ρόδο για 8η μέρα και όπως όλα δείχνουν και η σημερινή μέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη παρά το ότι ξεκίνησε με σχετική ύφεση. Οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι εθελοντές, οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως οι νέοι, δίνουν γενναία μάχη αυτή την ώρα για να κρατήσουν την πυρκαγιά και να μην μπει στο χωριό Βάτι.

Επίσης, ισχυρές αναζωπυρώσεις καταγράφονται και στο δεύτερο μέτωπο προς το χωριό Γεννάδι, γεγονός που επίσης έχει κινητοποιήσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από αέρος και εδάφους.

Το τρίτο μέτωπο προς Μαλώνα – Μάσσαρι επίσης προβληματίζει και θεωρείται επικίνδυνο και για το λόγο αυτό, ζητήθηκαν πριν από λίγο έκτακτες ενισχύσεις.

Στην Εύβοια, τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην Κάρυστο συνδράμουν ήδη με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος δύο αεροσκάφη, ενώ θα προστεθούν και άλλα όσο περνάει η ώρα.

Τα μέτωπα και οι αναζωπυρώσεις ήταν ο εφιάλτης από χθες το απόγευμα, καθώς «ξεφύτρωναν» από παντού μιας και η ένταση των ανέμων παρέμενε ιδιαίτερα ισχυρή.

Ο Πλατανιστός και το Λιβάδι ήταν τα δύο χωριά που είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους τα επίγεια συνεργεία και οι εθελοντές μαζί με τα μηχανήματα των ΟΤΑ για να σταματήσουν τις φλόγες που κυριολεκτικά «έγλειφαν» τα σπίτια.

Μάλιστα το μέτωπο προς τον Πλατανιστό που προέκυψε από αναζωπύρωση πήρε μεγάλες διαστάσεις, χωρίς να μπορέσουν οι επίγειες δυνάμεις να το συγκρατήσουν και κατευθύνθηκε προς το χωριό Πλατανιστός και το Παλοχώρι.

Στις 2:00 τα ξημερώματα μήνυμα από το 112 πληροφορούσε τους κατοίκους του Πλατανιστού ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την Κάρυστο. Μέχρι τότε οι αρχές είχαν κάνει μερική εκκένωση του οικισμού, ενώ στην συνέχεια θα έπρεπε να τον εγκαταλείψου όλοι οι κάτοικοι. Την ίδια ώρα οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούσαν να κρατήσουν τις φλόγες μέσα σε μία χαράδρα για να μην περάσει προς την Κάρυστο.

Είναι η τρίτη μέρα που συνεχίζει την καταστροφική της πορεία η συγκεκριμένη φωτιά με τους πυροσβέστες, την αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές να δίνουν μία πραγματική μάχη να συγκρατήσουν τις φλόγες μέσα στα ελαιόδεντρα και τις χαράδρες, ενώ η φωτιά στην πορεία της έχει κάψει αρκετά ποιμνιοστάσια και γεωργικές εγκαταστάσεις, όπως επίσης σε αρκετές περιπτώσεις έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια που βρίσκονταν στις άκρες των οικισμών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι σε επτά χωριά έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς την Κάρυστο, καθώς οι φλόγες απειλούσαν κατοικημένες περιοχές.

Τα εναέρια μέσα που βρίσκονται συνεχώς πάνω από την περιοχή προσπαθούν να ελέγξουν ένα τεράστιο μέτωπο που ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα και συνεχώς δημιουργούνται αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις από όλη την κεντρική Ελλάδα και συνεχώς συμπληρώνονται, ωστόσο όμως τα επίγεια μέσα είναι αδύνατο να προσεγγίσουν όλες τις περιοχές, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 32 οχήματα, ενώ από αέρος υπάρχει συνδρομή από ελικόπτερα και αεροσκάφη όπως επίσης χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος από χθες εξελίσσεται ένα θρίλερ με έναν κτηνοτρόφο 41 ετών ο οποίος αγνοείται σύμφωνα με τα όσα είπε ο αδερφός του. Όταν προχθές εκδηλώθηκε η πυρκαγιά έφυγε να πάει στο μαντρί να πάρει τα ζώα του. Από εκεί και μετά αγνοείται και δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν. Χθες ο αδερφός του μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσε την εξαφάνισή του.

Δύσκολη και η σημερινή ημέρα στη Ρόδο

Στη Ρόδο κατά τη διάρκεια της νύχτας δόθηκε μάχη με τη φωτιά στο Γεννάδι και στο Βάτι, όπως επίσης δύσκολη ήταν η κατάσταση σε Μάλωνα και Μάσσαρι. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των επίγειων δυνάμεων, ενώ δημιουργούν νέες αναζωπυρώσεις.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι και η σημερινή ημέρα για τη Ρόδο, αφού σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το νησί είναι σε κατάσταση συναγερμού 5.

Καίει ανεξέλγκτη η φωτιά στην Κέρκυρα

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά και καίει ανεξέλεγκτα στο σημείο από όπου ξεκίνησε στην Κέρκυρα, δηλαδή κοντά στο χωριό Λούτσες, σε πλαγιά του όρους Παντοκράτορας. Στο σημείο επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, εθελοντές και κάτοικοι, ενώ κάνουν ρίψεις και ελικόπτερα.

Μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Λούτσες στην Κέρκυρα εστάλη μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού ζητώντας τους να κατευθυνθούν προς Αραχάβη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λούτσες, εκκενώστε τώρα προς Αραχάβη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Μια δεύτερη αναζωπύρωση καίει σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα από την Παλιά Περίθεια και το χωριό Λαύκι. Από τη νύχτα βρίσκονται έξω από χωριό κάτοικοι, πυροσβέστες και υδροφόρες του Δήμου Β. Κέρκυρας προκειμένου να σταματήσουν την φωτιά πριν τον οικισμό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μικρή βελτίωση στα Δερβενάκια Αχαΐας

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα της πυρκαγιάς στα Δερβενάκια Αχαΐας, όπου και εκεί μέσα στην νύχτα σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις στο φαράγγι του Βουραϊκού, οι οποίες παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του δύσβατου τις περιοχής αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, που ήταν όλο το βράδυ σε επιφυλακή. Στο Αίγιο επιχειρεί από αέρος ήδη ένα ελικόπτερο και υπάρχει πρόβλεψη και για άλλα αν απαιτηθεί από τις συνθήκες.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Πυροσβεστικής, «η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη αλλά ακόμα επιχειρούν όλες οι δυνάμεις. Από το πρώτο φως στις 06:30 το πρώτο ελικόπτερο ξεκίνησε ρίψεις. Έχουμε επικεντρωθεί στα πιό απομακρυσμένα σημεία για να μην υπάρχει φωτιά από σπίθες που προέρχονται από τα καμμένα. Ήταν πολύ δύσκολη επιχείρηση, οι συνθήκες που εκδηλώθηκε η φωτιά ήταν οι χειρότερες: Ημέρα με κατηγορία κινδύνου 5, με πάρα πολύ μεγάλη θερμοκρασία και ισχυρούς ανέμους. Πήρε πολύ γρήγορα διαστάσεις και προσπαθήσαμε να την κλείσουμε να μην επεκταθεί σε οικισμούς. Όταν απειλήθηκε η Τράπεζα το βράδι, είχαμε έτοιμα τα οχήματα εντός των οικισμών και προλάβαμε ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή ζημιά στον οικισμό. Η πυρκαγιά δεν έχει σβήσει. Θα βρισκόμαστε εδώ για τις επόμενε ημέρες»

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού για τις περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου σήμερα

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Σε ισχύ ως τα μεσάνυχτα η απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Σέιχ Σου

Παρατείνεται ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, η απαγόρευση της κυλοφορίας στο περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης και στη δασική έκταση Ωραιοκάστρου, Πυλαίας–Χορτιάτη και Θέρμης, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Στην απόφαση της αντιπεριφερειάρχη, Βούλας Πατουλίδου, αναφέρεται ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους στο τμήμα του Περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης (Σέιχ-Σου) που περικλείεται από την Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, την επαρχιακή οδό Πεύκων– Ασβεστοχωρίου–Εξοχής και την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης Πανοράματος-Χορτιάτη και πιο συγκεκριμένα:

  • στη δασική έκταση Ωραιοκάστρου (Δασόκτημα Ωραιοκάστρου)
  • στο Δασόκτημα Πανοράματος(από ΧΔΑ Πλατανάκια μέχρι το Σκοπευτήριο)
  • στη δασική περιοχή Θέρμης και συγκεκριμένα πλησίον του Περιβαλλοντικού Πάρκου και του Δασοκτήματος Ισενλί

Παράλληλα, η αντιπεριφερειάρχης απευθύνει έκκληση στους πολίτες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των Αρχών, να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης και να είναι σε επαγρύπνηση.