Η μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα συνεχίστηκε για ακόμη ένα βράδυ με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να προσπαθούν να τα περιορίσουν. Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώνονται και τα εναέρια μέσα.

Στην Κάρυστο, δίνεται μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Λίγο πριν από τις δύο τα ξημερώματα έφτασε και πάλι μήνυμα του 112 στους κατοίκους του Πλατανιστού να εκκενώσουν προς Κάρυστο, λόγω της φωτιάς.

Θρίλερ με 41χρονο κτηνοτρόφο

Από χθες εξελίσσεται ένα θρίλερ με έναν κτηνοτρόφο 41 ετών, ο οποίος αγνοείται, σύμφωνα με το Mega και τα όσα είπε ο αδερφός του. Όταν προχθές εκδηλώθηκε η πυρκαγιά έφυγε να πάει στο μαντρί να πάρει τα ζώα του. Από εκεί και μετά αγνοείται και δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν. Χθες ο αδερφός του μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσε την εξαφάνισή του.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Πλατανιστού δεν έχουν εκκενώσει την περιοχή, παρόλες τις εκκλήσεις του 112, μένουν να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους. Έχουν εκκενώσει μόνο κάποιοι ηλικιωμένοι, αναφέρει το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού.

Στις 3.30 το απόγευμα, το 112 ενημέρωσε τους κατοίκους του χωριού Άγιοι να φύγουν και να κατευθυνθούν με ασφάλεια προς Κάρυστο.

Η φωτιά που είχε ξεκινήσει το μεσημέρι της Κυριακής, στο νότιο άκρο της Εύβοιας, με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων, είχε αναζωπυρωθεί. Κάηκαν στάνες και ακούστηκαν εκρήξεις σε μια περιοχή κατάφυτη από ελιές, πεύκα και χαμηλότερη βλάστηση. Επιπλέον εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πλατύς Γιαλός και Άγιοι ενώ χθες τα ξημερώματα ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Λιβάδι και Καστρί. Νωρίτερα είχε χρειαστεί να εκκενωθούν οι οικισμοί Πλατανιστό και Παλαιοχώρι.

Στην Κέρκυρα, μεγάλη μάχη έδωσαν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις σε Παντοκράτορα και Βιγλατούρι, όπου το μέτωπο παρέμενε σε εξέλιξη μέχρι νωρίς το απόγευμα, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν κάτω από το μοναστήρι του Παντοκράτορα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση 17 περιοχών. Στις Σινιές, οι φλόγες έφτασαν στις αυλές εξοχικών κατοικιών. Τα τρία μέτωπα μαίνονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού και νότια της Περίθειας, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν μπήκαν σε κάποιο οικισμό.

Περίπου 2.500 άνθρωποι κυρίως τουρίστες χρειάστηκε να απομακρυνθούν και όταν κρίθηκε ασφαλές επέστρεψαν στα τουριστικά καλύμματα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Αγωνιώδεις προσπάθειες ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα της Κέρκυρας, πραγματοποιούν πυροσβέστες και εθελοντές, με τους ανέμους ωστόσοακόμα να προκαλούν αναζωπυρώσεις.

Στη Ρόδο, η προσπάθεια επικεντρώθηκε τη νύχτα πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών δίνουν μάχη για να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς και να μην κατευθυνθεί αυτή σε άλλες δασικές περιοχές.

Στο χωριό Μάσσαρι η εικόνα ήταν πάντως βελτιωμένη αν και νωρίτερα οι φλόγες έφθασαν στις αυλές των σπιτιών και έκαψαν δάσος και χαμηλή βλάστηση.

Μέτωπα της φωτιάς υπήρχαν επίσης και στο χωριό Βάτι όπου βρίσκονται πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν από το απόγευμα, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και σε άλλα σημεία του μετώπου, από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα. Σπίτια και καταστήματα κάηκαν τη νύχτα στο Ασκληπίειο.

Οι κάτοικοι σε Κάλαθο, Μαλώνα, Μάσσαρη, Γεννάδι και Βατί κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η ταχύτητα της φωτιάς ήταν τρομακτική, όπως και οι άνεμοι που χτυπούν ανελέητα το νησί. Παρ όλα αυτά, σκάφη του Λιμενικού πραγματοποίησαν διασώσεις χιλιάδων πολιτών.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης πάλεψαν όλη τη νύχτα και με τα πύρινα μέτωπα στην Αχαΐα. Μεγάλο και ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο κατευθυνόταν στον οικισμό Τράπεζα. Οι κάτοικοι έβλεπαν τη φωτιά να κατευθύνονται πάνω τους, αλλά δεν εγκατέλειψαν στιγμή τα σπίτια τους. Με τη φωτιά να ξεσπά σε τρία σημεία ταυτόχρονα, οι κάτοικοι της Αχαΐας «βλέπουν» εμπρησμό πίσω από τις φωτιές.

Από τον Ελαιώνα, μέχρι το Διακοπτό και την Τράπεζα, το μέτωπο έκαιγε ανεξέλεγκτο, ενώ στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέδραμαν υδροφόρες και μηχανήματα των ΟΤΑ.

Η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο της Αχαΐας είναι βελτιωμένη πλέον, ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή υπό το φόβο ισχυρής αναζωπύρωσης.

Ακραίος είναι και για σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών…