Σε ρυθμό Ρίχτερ κινούνται τα τελευταία 24ωρα οι Κρητικοί γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο νησί. Τελευταίος, χρονικά, σεισμός αυτός των 5,2 ρίχτερ, το βράδυ της Πέμπτης, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 5 χλμ και το επίκεντρο 5 χλμ Δυτικά της Μιαμούς Ηρακλείου.

Το Cretalive.gr επικοινώνησε με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο οποίος, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, ήταν καθυσυχαστικός, τονίζοντας όμως ότι πάντα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

«Δεν χρειάζεται ανησυχία, αλλά ψυχραιμία. Η περιοχή δεν βγάζει μεγάλους σεισμούς, δεν έχουμε ιστορικούς σεισμούς. Αλλά, πάντα υπάρχει το αλλά. Οταν γίνεται ένας σεισμός σε 5.1, πάνω στο νησί και όχι σε θαλάσσιο χώρο, όταν έχουν προηγηθεί και μικρότεροι, τότε χρειάζεται παρακολούθηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Εγώ θα πω αυτό που λέω πάντα. Οι δήμοι πρέπει να λαμβάνουν υποχρεωτικά μέτρα. Είτε έχουμε σεισμό είτε δεν έχουμε πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας».

Σε ερώτηση αν υπάρχει σχέση με τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ήταν ξεκάθαρος: «Το Αρκαλοχώρι είναι άλλη εστία. Εκανε χθες ένα 3.3, είναι από τους τελευταίους μετασεισμούς. Η εστία του Αρκαλοχωρίου δεν φτάνει μέχρι εκεί. Υπάρχει απόσταση, δεν μπορεί να τον διεγείρει. Ετσι κι αλλιως ο 5.1 δεν μπορεί να διεγείρει. Στο Αρκαλοχώρι πιστεύουμε οτι έχει εξαντληθεί η σεισμική ακολουθία».

Το Cretalive.gr επικοινώνησε και με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος τόνισε: «Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στις Μοίρες. Είμαστε σε αναμονή να δούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός. Δεν συνδέεται με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι».