Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές λόγω σοβαρού δυστυχήματος που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (28/2) με αμαξοστοιχίες έξω από τη Λάρισα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, μέχρι στιγμής.

Το ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, μια εμπορική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε μετωπικά με μια επιβατική που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα. Η σύγκρουση συνέβη στο ύψος του Ευαγγελισμού, κοντά στα Τέμπη.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό των επιβατών, ενώ προκλήθηκε και πυρκαγιά σε κάποια βαγόνια που εκτροχιάστηκαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Οι πρώτες πληροφορίες, αναφέρει η ίδια πηγή, κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες με το ΑΠΕ-ΜΠΕ να επικαλείται πηγές της πυροσβετικής που υποστηρίζουν ότι ξεπερνούν τους 50. Για τον λόγο αυτό στο σημείο έχουν σπεύσει και πολλά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, σύμφωνα και με το onlarissa.gr. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική φέρεται να υπάρχουν και 12 νεκροί.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά από την Πυροσβεστική, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά έχει περιοριστεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ επί του παρόντος υπάρχουν καπνοί από λάδια μηχανής που καίγονται.

Ενημερώνεται συνεχώς ο πρωθυπουργός – Άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού

Από την πρώτη στιγμή της σύγκρουσης δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη,τραυματίες έχει κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική και ΕΜΑΚ καθώς επίσης η Αστυνομία και ο Ελληνικός Στρατός. Παράλληλα, 30 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν σπεύσει αυτή την ώρα στο σημείο για διακομιδές.

Στο σημείο επιχειρούν 17 οχήματα, 40 πυροσβέστες, τρεις ομάδες ΕΜΑΚ (Λάρισα, Λαμία, Θεσσαλονίκη) και 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ. Αυτή την στιγμή προτεραιότητα των αρχών έχει η διάσωση και η περίθαλψη.

Πέραν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας που εφημερεύει, οι αρχές ανοίγουν εκτάκτως το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Νοσοκομείο Κατερίνης. Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης μεταβαίνει αυτή τη στιγμή προς τα νοσοκομεία, ενώ ο ΓΓ του υπουργείου Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς πηγαίνει προς το σημείο της σύγκρουσης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις. Άλλωστε, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα ο Υπουργος Χρηστος Στυλιανιδης και ο Υφυπουργός Βαγγέλης Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Αρχηγος και η ηγεσία του Πυροσβεστικου Σώματος. Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ ο Υπουργός Τάκης Θεοδωρικακος, ο Αρχηγος Κώστας Σκούμας και οι επιτελείς. Στο σημείο της σύγκρουσης φθάνει και το κινητό κέντρο επιχειρήσεων Όλυμπος.

Η 1η Στρατιά και οι μονάδες της Περιοχής Θεσσαλίας ενεργοποιούνται και μπαίνουν σε πρωτόκολλο συναγερμού όπως προβλέπεται σε περίπτωση τέτοιων ατυχημάτων. Επιπλέον, τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε επιφυλακή εάν χρειαστεί να υποδεχθούν τραυματίες.

Επισης μαζί με τα υπόλοιπα νοσοκομεία μπαίνει σε επιφυλακή και το Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης που έχει ειδικό τμήμα για εγκαυματίες. Για τον ίδιο λόγο βρίσκονται σε επιφυλακή και τα νοσοκομεία της Αθήνας.

Η ανακοίνωση της Hellenic Train

«Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες», αναφέρει η Hellenic Train σε ανακοίνωσή της.