Ο Ευθύμιος Λέκκας βρέθηκε σήμερα στην εκπομπή «Ενημέρωση» της ΕΡΤ, όπου ερωτήθηκε αν οι νέοι σεισμοί είναι σε διαφορετικό ρήγμα από εκείνους που έχουν ήδη προηγηθεί. Ο κ. Λέκκας τόνισε χαρακτηριστικά πως «Είναι νέοι σεισμοί οπωσδήποτε, αλλά δεν είναι έξω από τη ζώνη που προκάλεσε τους μεγάλους δύο σεισμούς και την πλούσια μετασεισμική ακολουθία».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιαμού και Προστασίας δήλωσε πως «Ανεξάρτητα αν είναι νέοι σεισμοί ή μετασεισμοί, ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη ζώνη, από την Λατάκια μέχρι μία δευτερεύουσα ζώνη, η οποία έχει ένα μήκος της τάξεως των 200 χιλιομέτρων. Αυτές οι δύο ζώνες είναι σε ενεργοποίηση και, βεβαίως, θα δώσουν και άλλους μεγάλους μετασεισμούς, της τάξεως μέχρι 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ»

Στη συνέχεια, όπως μεταδόθηκε από την ΕΡΤ, ο ίδιος πρόσθεσε πως «αναμένουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία με μετασεισμούς έως και 7 βαθμούς. Και βέβαια, η μετασεισμική ακολουθία αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι επειδή ήταν πάρα πολύ μεγάλοι σεισμοί, θα είναι μεγάλο και το χρονικό διάστημα της ακολουθίας. Επίσης, δεν αποκλείεται, λόγω της μεγάλης μετατόπισης της αραβικής πλάκας προς την Τουρκία, να έχουμε ενεργοποίηση και άλλων ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή, από την Κύπρο μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ. Να έχουμε μία ενεργοποίηση σε μια περιοχή της τάξεως των χιλίων χιλιομέτρων, η οποία θα επηρεαστεί από αυτούς τους δύο μεγάλους σεισμούς».

Μιλώντας για το εάν θα πρέπει να περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στη Κωνσταντινούπολη, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως «Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται μέχρι το 2024 – 2025. Σε αυτό συνέκλιναν πάρα πολλές ερευνητικές ομάδες, οι οποίες είχαν ασχοληθεί με την περιοχή μετά τον σεισμό στο Ισμίτ το 1999. Πραγματικά συνέκλιναν ως προς τις απόψεις ότι μέχρι το 2024 – 2025 θα έχουμε ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη».

Πως επηρεάζεται η Ελλάδα από τους σεισμούς στη Τουρκία

Όσον αφορά το τι θα γίνει με την Ελλάδα, ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως «το 1999 είχαμε μετά το σεισμό στο Ισμέτ, τον σεισμό στην Αθήνα. Θα πρέπει να δούμε πρώτα τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη -όταν κι αν γίνει- και μετά να εκφέρουμε άποψη εάν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος ή όχι. Γιατί πρέπει να εξετάσουμε μετά τον σεισμό τα κινηματικά και δυναμικά χαρακτηριστικά του σεισμού που υποτίθεται ότι θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, για να δούμε αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος».

Τέλος, ο κ. Λέκκας κατέληξε λέγοντας πως «Τις εικόνες που είδαμε στην Τουρκία -το δηλώνω κατηγορηματικά- δεν πρόκειται να τις δούμε στην Ελλάδα. Ο οποιοσδήποτε ισχυρίζεται ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί στην Ελλάδα είναι εκτός πραγματικότητας. Στην Ελλάδα έχουμε να κάνουμε με κατασκευές οι οποίες είναι πολύ καλύτερες από τις κατασκευές. Και βέβαια δεν υπάρχει ο ίδιος κίνδυνος».