Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε ακόμη και σεισμό 6 Ρίχτερ από το ρήγμα των Ψαχνών άφησε το πρωί της Πέμπτης (29/12) κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

Την ώρα που η μετασεισμική ακολουθία στην Εύβοια μετά τον χτεσινό ισχυρό σεισμό που έγινε αισθητός και στην Αττική περιορίζεται περίπου στα 3,5 Ρίχτερ ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος τόνισε πως μπορεί να σημειωθεί ισχυρότερος μετασεισμός, ο οποίος μπορεί να φτάσει και τα 4,5 Ρίχτερ.

«Παρότι η ακολουθία εξελίσσεται με μικρούς σεισμούς, μεγέθους 3,5 Ρίχτερ, είναι πολύ υποτονική. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθούν ισχυρότεροι μετασεισμοί. Στην πιο φυσιολογική περίπτωση οι μετασεισμοί μπορούν να φτάσουν μέχρι 4,5 Ρίχτερ» σημείωσε.

«Το ρήγμα που υπάρχει εκεί και διαμορφώνει όλη την λεκάνη των Ψαχνών είναι ένα μεγαλύτερο ρήγμα που είναι γνωστό. Το ρήγμα αυτό έχει την ικανότητα να κάνει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ. Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε φορά που γίνεται σεισμός σε ένα ρήγμα, το οποίο μπορεί να δώσει τέτοιο μέγεθος, ότι μπορεί να γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ. Απλά επειδή υπάρχει αυτή η δυνατότητα και δεν ξέρουμε την κατάσταση του ρήγματος κρατησαμε μία επιφύλαξη. Προς το παρόν, η ακολουθία έχει περιοριστεί σε ένα μικρό μήκος», συμπλήρωσε ο Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο Mega.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα για τη μετασεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Οι κάτοικοι των Ψαχνών πέρασαν τη νύχτα στα σπίτια τους, ωστόσο ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς την τελευταία φορά που είχε σημειωθεί σεισμός τέτοιου μεγέθους ήταν πριν από 10 χρόνια περίπου.

Στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές σε 10 σπίτια, ενώ μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών θα φτάσουν στο σημείο για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτίρια.

«Οι ζημιές είναι σε διάφορες τοπικές κοινότητες, σε 10 σπίτια. Είναι ζημιές κυρίως σε τοίχους, δεν υπάρχουν άλλες βλάβες», δήλωσε στο Mega ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων.