Η αδυναμία πληρωμής του πετρελαίου θέρμανσης και η ύπαρξη χρέους 28.000 ευρώ σε επαγγελματία της Κομοτηνής, οδήγησε το δήμο στην απόφαση να διακόψει προσωρινά τη λειτουργία του κολυμβητηρίου «Αλέξανδρος Ταξιλδάρης».

Η σχετική ανακοίνωση αναρτήθηκε προχθές στις εγκαταστάσεις προκειμένου να λάβουν γνώση οι χρήστες του κολυμβητηρίου, μέλη αθλητικών συλλόγων και δημότες που συμμετέχουν στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού της επιχείρησης άθλησης και μαζικού αθλητισμού. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε διακοπή της λειτουργίας του κολυμβητηρίου την προσεχή Πέμπτη, αλλά επισπεύστηκε για περίπου μία εβδομάδα λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.

Για δέκα μέρες λειτουργίας του κολυμβητηρίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η πρόεδρος της επιχείρησης άθλησης και μαζικού αθλητισμού Μάγδα Γιαμουστάρη, απαιτούνται 7.000 λίτρα πετρέλαιο. «Χρειαζόμαστε 17.000 ευρώ κάθε μήνα για να καλύψουμε τις ανάγκες σε πετρέλαιο στο κολυμβητήριο και το κλειστό γυμναστήριο. Δεν ήρθαν οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι Δεκεμβρίου στο δήμο, με αποτέλεσμα ο δήμος να μη μπορέσει να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση και αυτή με τη σειρά της να εξοφλήσει αυτούς τους λογαριασμούς». Την ίδια στιγμή τα ετήσια έσοδα της επιχείρησης από τους επωφελούμενους του προγράμματος άθλησης και μαζικού αθλητισμού ανέρχονται σε 30.000 ευρώ. Από τους 840 εγγεγραμμένους στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, οι 111 απαλλάσσονται της πληρωμής γιατί εμπίπτουν σε ειδικές κατηγορίες. Από τις συνδρομές των υπολοίπων 729 το σύνολο των χρημάτων ανέρχεται στις 30.000 περίπου ευρώ τον χρόνο, «το ποσό είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με τα έξοδα μας», τόνισε η ίδια.

Το λουκέτο θα είναι προσωρινό, αισιοδοξεί η κ. Γιαμουστάρη, αλλά οι συνθήκες δεν ευνοούν με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος οριστικής διακοπής της λειτουργίας του. Μεγαλύτερες άλλωστε πόλεις όπως η Καβάλα και η Ξάνθη έχουν προ καιρού βάλει λουκέτα στα κολυμβητήρια εξαιτίας του αυξημένου κόστους.

«Πιστεύω ότι η νέα δημοτική αρχή θα κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να πάρει τις χρηματοδοτήσεις και να λειτουργήσουν αυτές οι δομές. Η επιχείρηση άθλησης και μαζικού αθλητισμού είναι από αυτές που πραγματικά προσφέρουν. Υπάρχουν πολλές λύσεις. Οι σύλλογοι που συμμετέχουν στο κολυμβητήριο ή σε άλλες δομές, οι οποίοι παίρνουν χρήματα από τον κάθε αθλούμενο, θα μπορούσαν και εκείνοι να βοηθήσουν λιγάκι. Δεν είναι δυνατόν να τα περιμένουμε όλα από τον δήμο, πως θα σταθεί ένας δήμος εν μέσω κρίσης με οποιαδήποτε διοίκηση όταν τα έξοδα είναι υπέρογκα; Πρέπει όλοι να βοηθήσουν αν θέλουν να παραμείνει ανοιχτό το κολυμβητήριο», ανέφερε η κ. Γιαμουστάρη αποδεικνύοντας την πολιτική που θα ακολουθούν από δω και πέρα οι ΟΤΑ, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Το προσωρινό, αν δεν γίνει μόνιμο, λουκέτο στο δημοτικό κολυμβητήριο Κομοτηνής, είναι μόνο ένα μόνο μικρό δείγμα της οικονομικής δυσπραγίας του δήμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παροχές προς τους δημότες.

Πηγή: xronos.gr