Μετά από δύο χρόνια αναστολής εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, μαθητές και μαθήτριες περιηγήθηκαν ξανά στους χώρους της Βουλής των Ελλήνων και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου και για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά» που δημιουργήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την επανάσταση του 1821 ενώ επισκέφθηκαν και την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά ένα μέρος της συνεδρίασης.

Το πρόγραμμα επισκέψεων σχολείων στη Βουλή ξεκίνησε το 1994, επί προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη. Η έναρξή του συνέπεσε με τη διοργάνωση της πρώτης έκθεσης που παρουσιάστηκε στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του κτιρίου της Βουλής, η οποία ήταν αφιερωμένη στον εορτασμό των 150 χρόνων νεοελληνικού κοινοβουλευτικού βίου. Από το 2004, τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του προγράμματος έχει αναλάβει το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Κάθε χρόνο περίπου 60.000 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται τη Βουλή των Ελλήνων. Ενημερώνονται για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ξεναγούνται στην έκθεση της αίθουσας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (που ανά περιόδους αλλάζει) και επισκέπτονται την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Αν η επίσκεψή τους συμπίπτει με τις ώρες λειτουργίας του Κοινοβουλίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολουθούν για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση.

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως και Κυριακή και απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Οι αιτήσεις για το σχολικό έτος 2022 – 2023 θα υποβληθούν ηλεκτρονικά κατά τις ακόλουθες ημερομηνίες:

  • 9 έως 11 Νοεμβρίου 2022 για τις επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023
  • 11 έως 13 Ιανουαρίου 2023 για τις επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2023.

Τα παιδιά που πραγματοποιούν επίσκεψη αυτό το μήνα αλλά και τους δύο επόμενους (Νοέμβριο και Δεκέμβριο), είχαν υποβάλλει αιτήσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα ανοίγει στις 11:00 της ημέρας έναρξης μέχρι τις 15:00 της ημέρας λήξης υποβολής των αιτήσεων. Κάθε σχολείο επιλέγει την ημέρα και την ώρα της επίσκεψής του, με βάση τα διαθέσιμα ραντεβού τη στιγμή της υποβολής της αίτησης. Το σύστημα μπορεί να κλείσει νωρίτερα από το προβλεπόμενο αν κλειστούν όλα τα διαθέσιμα ραντεβού. Τηλέφωνα επικοινωνίας για όσα σχολεία ενδιαφέρονται είναι το 210 373 5247 και 210 373 5245.