Άκρως ανησυχητική είναι η εικόνα από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Λέσβο, καθώς μπήκε στον κύριο όγκο του οικισμού των Βατερών. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη με πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής να δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη φωτιά.

Σε κάποια τμήματα της περιοχής η φωτιά έφτασε στη θάλασσα, έχοντας κάψει σπίτια και επαγγελματικές δραστηριότητες. Κατά διαστήματα, στην περιοχή σημειώνονται ριπές ανέμων που σε συνδυασμό με τη φωτιά λειτουργούν εμπρηστικά.

Όπως είναι γνωστό τα Βατερά είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με πολλές παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και κατοικίες που έγιναν μόνιμες για αρκετούς κατοίκους της Βρίσας μετά τον σεισμό του 2017.

«Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια. Η εκκένωση συνεχίζεται», δήλωσε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, δύο σπίτια και ένα εστιατόριο έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά. Την ίδια στιγμή οι πυροσβέστες επιχειρούν μέσα στις αυλές των σπιτιών, σε μία προσπάθεια να σώσουν τις περιουσίες των κατοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι το συντονιστικό της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση ζήτησαν για προληπτικούς λόγους την εκκένωση του οικισμού με κατεύθυνση προς Πολιχνίτο, ενώ εστάλη και μήνυμα από το 112.

Στην περιοχή επιχειρούν τόσο επίγεια όσο κι εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 50 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 οχήματα ένα Mi 8 και 2 PZL, ενώ δόθηκε εντολή για 2 CL415 από Ελευσίνα, καθώς και στα 3 Tractors της Αγχιάλου. Στην επιχείριση κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.