Να χαθεί κινδύνευσε λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου ένα μόσχευμα ήπατος στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Για το περιστατικό μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας ότι το πρόβλημα που υπάρχει στη συγκεκριμένη ειδικότητα είναι γνωστό ενώ ανέφερε πως καταβάλλονται προσπάθειες για να λυθεί άμεσα.

«Δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί αναισθησιολόγος και το μόσχευμα, που είχε δωρίσει η οικογένεια ενός 27χρονου δότη από την Κύπρο, το έλαβε άλλος συμβατός ασθενής στο νοσοκομείο Λαϊκό» σημείωσε.

«Έχουν προκηρυχθεί τέσσερις θέσεις στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα. Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, δίνουμε μεγαλύτερο επίδομα, καλύτερες εργασιακές σχέσεις. Έχουμε δώσει κίνητρα για δεύτερη ειδικότητα σε περισσότερους ειδικευόμενους», δήλωσε η Μίνα Γκάγκα μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Πρέπει να υπάρχει μια Εθνική Λίστα για όλα τους ανθρώπους που είναι για μεταμόσχευση και να μην υπάρχει ξεχωριστή λίστα σε κάθε νοσοκομείο» επεσήμανε δηλώνοντας ότι «πρέπει να υπάρχει καλύτερη συνεργασία για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα».

«Δεν μπορεί να μην υπάρχει Εθνική Λίστα μεταμοσχεύσεων και να παίρνει κάποιος άλλος τη σειρά. Αυτό είναι γεγονός και αλλάζει από σήμερα», επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας.

Εστιάζοντας για την έλλειψη αναισθησιολόγων ανέφερε ότι από τις 32 θέσεις αναισθησιολόγων που προκηρύχθηκαν στη Θεσσαλονίκη πληρώθηκαν οι πέντε, στην Πάτρα δεν βρέθηκαν ενδιαφερόμενοι για δύο θέσεις.

«Η μεταμόσχευση ήπατος είναι εξειδικευμένη»

Για το μόσχευμα το οποίο κινδύνευσε να χαθεί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου στο Ιπποκράτειο μίλησε επίσης στην ΕΡΤ ο Γεώργιος Τσουλφάς, διευθυντής κλινικής Μεταμοσχεύσεων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

«Η μεταμόσχευση ήπατος είναι εξειδικευμένη» είπε ο κ. Τσουλφάς.

«Προγραμματισμένα χειρουργεία δεν γίνονται τον Αύγουστο στο Ιπποκράτειο και αυτό επηρεάζει τη ζωή των ζώντων ληπτών» ανάφερε ο διευθυντής κλινικής Μεταμοσχεύσεων τονίζοντας ότι συνεχώς ζητάνε να λυθεί το πρόβλημα στο νοσοκομείο με την έλλειψη αναισθησιολόγων.

«Αυτό δεν είναι ένα καινούργιο θέμα. Το γνωρίζει το υπουργείο χρόνια. Το Ιπποκράτειο λειτουργεί με 8 αναισθησιολόγους ενώ στο οργανόγραμμά του πρέπει να είναι 27, όταν οι πραγματικές ανάγκες είναι για πολύ παραπάνω» δήλωσε.