Σε ηλικία 86 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο αρχιαναστενάρης Αναστάσιος Γκαϊντατζής, μέλος του συλλόγου της Θεσσαλονίκης «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά».

Ο κυρ Τάσος όπως τον αποκαλούσαν όλοι ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία αναστενάρης.

Η οικογένεια του, όπως μεταδίδει το grtimes.gr έφτασε στο Λαγκαδά το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών, προερχόμενη από το Κωστί της Ανατολικής Ρωμυλίας και μετέφεραν και το έθιμο – τα Αναστενάρια– μαζί και με άλλα στοιχεία του λαϊκού τους πολιτισμού.

Ο εκλιπών μαζί με τη σύζυγό του Φωτεινή όπως επίσης και τα παιδιά του, διατήρησαν το έθιμο και δημιούργησαν τον σύλλογο «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά».

Κάθε χρόνο, με εξαίρεση τη διετία της πανδημίας του κορονοϊού στις 21 -23 Μαΐου, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, συγκεντρώνονταν στο κονάκι τους, στον οικισμό Παπακυριαζή, πλήθος κόσμου έτσι ώστε να παρακολουθήσει το πανάρχαιο έθιμο.

Ο κυρ Τάσος και τα μέλη της οικογένειάς του, με μπροστάρη τον γιο του Σωτήρη, κάθε χρόνο, υποδέχονταν στο κονάκι επισκέπτες από όλον τον κόσμο ώστε να τους δείξουν το έθιμο και να απολαύσουν από κοντά την πυροβασία στα κάρβουνα και το φαινόμενο της ακαΐας.

Ήταν ο μοναδικός που πυροστατούσε στη φωτιά

Ήταν ίσως ο μοναδικός που πυροστατούσε στη φωτιά, παρέμενε δηλαδή ακίνητος, και όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο υιός του Σωτήρης, το έθιμο πηγαίνει από γενιά σε γενιά με την οικογένειά του να έχει τα εικονίσματα από το Κωστί της Ανατολικής Θράκης.

Η εξόδιος ακολουθία του Αναστάσιου Γκαϊντατζή αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Ιουλίου στις 11.00 π.μ. στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος στον Λαγκαδά.

Η φωτογραφία του εκλιπόντος που δημοσιεύθηκε από το grtimes.gr είναι από την αναβίωση του εθίμου Μάιο του 2019.