Λίγο πριν τις 22:00, το βράδυ της Τετάρτης (18/05) ξεκίνησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία είχε προβλέψει η ΕΜΥ και για τα οποία εξέδωσε έκτακτο δελτίο έφτασαν στην Αττική.

Η έντονη βροχή που ξέσπασε από τα βόρεια προάστια της Αθήνας επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές της Αθήνας δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Τα φαινόμενα είναι έντονα σε Μενίδι, Περιστέρι, Μαρούσι, Ηλιούπολη, Ίλιον, Ραφήνα και Λυκόβρυση.

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσειςισχυροί άνεμοι και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Μάλιστα στην περιοχή Δροσιάς, στη Λεωφόρο Σταμάτας, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν από το σημείο με ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική δέχτηκε συνολικά 10 κλήσεις για άντληση υδάτων στην Αττική και 7 για κοπή δέντρων ενώ προχώρησε και στον απεγκλωβισμό 5 οδηγών που είχαν ακινητοποιηθεί με τα οχήματά τους στη Λεωφόρο Σταμάτας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική στη Λεωφόρο Σταμάτα στο ύψος της 25ης Μαρτίου είχαν ακινητοποιηθεί 5 οχήματα λόγως υψηλής στάθμης των υδάτων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο βοήθησαν τους οδηγούς να βγουν από τα οχήματά τους, ενώ στο σημείο παραμένει ένα όχημα σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβει. Όσον αφορά τις κλήσεις για άντληση υδάτων και για κοπές δέντρων αυτές έγιναν από τις περιοχές Μοσχάτο, Λυκόβρυση, Νέα Ιωνία, Φιλοθέη, Διόνυσο, Αγία Παρασκευή και Χαϊδάρι. Ακόμη η Πυροσβεστική δέχτηκε και 3 κλήσεις για άντληση υδάτων από τον δήμο Ωρωπού.

Πριν μερικές ώρες μάλιστα οι κάτοικοι της Εύβοιας είδαν έντονη χαλαζόπτωση. Επιπλέον, στη Βόρεια Εύβοια οι κάτοικοι δοκιμάζονται από την κακοκαιρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας eviathema.gr πολλοί δρόμοι καθώς και σπίτια έχουν πλημμυρίσει σε αρκετά σημεία, ενώ μάλιστα κάτοικοι τοποθετούν λεκάνες ή ότι άλλο βρουν μέσα στις οικίες τους για μαζέψουν το νερό.

Σε ενημέρωση που εξέδωσε ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, προειδοποιούσε : «Μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις τις επόμενες ώρες. Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής. Οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγονται οι ιρλανδικές διαβάσεις».

Σε αρκετά σημεία της Χαλκίδας λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης δρόμοι γέμισαν με φερτά υλικά τα οποία προσπαθούν συνεχώς να απομακρύνουν συνεργεία του Δήμου Χαλκιδέων υπό την εποπτεία του Αντιδημάρχου Βασίλη Γουρνή.

Τις ίδιες εικόνες όμως αντικρίζουν και οι κάτοικοι της Κορίνθου όπως φαίνεται στο βίντεο παρακάτω:

Ένα βίντεο από την καταιγίδα που σαρώνει και την περιοχή της Κορίνθου.Βίντεο: Νίκος Κρανας

Posted by Forecast Weather Greece on Wednesday, May 18, 2022

Και στην Ξάνθη επικρατεί η ίδια κατάσταση με την κακοκαιρία να επελαύνει:

Ισχυρή χαλαζόπτωση στην Ξάνθη.Βίντεο: Καιρικά νέα Θράκης – ΟΜΑΔΑ

Posted by Forecast Weather Greece on Wednesday, May 18, 2022

Μεγάλα προβλήματα σημειώνονται αυτήν την ώρα στην Εύβοια. Πλημμυρικά φαινόμενα έχουν σημειωθεί στην παραλία Αγίας Άννας, στην παραλία Αχλαδίου, στα Κοτσικιά, στο Λουτρό Κοτσικιά ενώ υπάρχουν και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω των έντονων φαινομένων.

Η προειδοποίηση του Θοδωρή Κολυδά

Για καταιγίδες μέχρι και λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Αττική προειδοποιεί με ανάρτησή του στα social media ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου:

Ο καιρός τις επόμενες ώρες

Την Πέμπτη 19 Μαΐου στην Αττική αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι καταιγίδες θα εντοπίζονται κυρίως πάνω από τη θάλασσα. Το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 6-7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, πυκνότερες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς.

Επίσης, θα εκδηλωθούν τοπικά έντονες βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Οι καταιγίδες θα εντοπίζονται κυρίως πάνω από τη θάλασσα και σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Θα πέσουν ακόμη και χιόνια

Χιόνια θα πέσουν έως το ξημέρωμα στα πιο ορεινά τμήματα της Κεντρικής Στερεάς και της Βόρειας Πελοποννήσου. Όμως, από τις μεσημεριανές ώρες ο καιρός προοδευτικά θα παρουσιάσει βελτίωση σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα.

Ακόμη, η θερμοκρασία, θα βρίσκεται σε αισθητή πτώση των μεγίστων τιμών της, καθώς θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 4 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 23, στην Ήπειρο από 9 έως 27, στη Θεσσαλία από 8 έως 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 26 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 13 έως 22 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 25-26 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα, οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 Μποφόρ, και τοπικά στην Κρήτη 8 Μποφόρ. Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 6-7 Μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 4-5 Μποφόρ.

Αγνοείται άνδρας στο Βουνό της Δίρφυς

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία με την εξαφάνιση ενός άνδρα στο Βουνό της Δίρφυς της Εύβοια.

Ο άνδρας μετά τις 21.00 το βράδυ της Τετάρτης επικοινώνησε με την Πυροσβεστική ζητώντας βοήθεια καθώς όπως δήλωσε χάθηκε στο δάσος. Άμεσα κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της ΠΥ Χαλκίδας, του ΣΕΔΔΔ Ψαχνών καθώς και εθελοντές – ορειβάτες του ΕΟΣ Χαλκίδας.

Ισχυρές δυνάμεις, όπως αναφέρει το eviathema.gr βρέθηκαν στο σημείο καθώς και περιπολικό του ΑΤ Διρφύων Μεσσαπίων για να τον αναζητήσουν.

Η ορατότητα στο σημείο είναι πολύ δύσκολη λόγο ομίχλης ενώ υπάρχει και έντονη βροχόπτωση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκε το όχημα στο οποίο επέβαινε ο άνδρας του οποίο το κινητό είναι απενεργοποιημένο. Λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ κινητοποιήθηκε και η 7η ΕΜΑΚ, της οποίας άνδρες σπεύδουν ώστε να ενισχύσουν τις αναζητήσεις.

Η σύσταση της Πολιτικής Προστασίας

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.