Στη Γενεύη ξεκίνησαν σήμερα οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με στόχο να επαναληφθεί ο διάλογος που είχε διακοπεί εδώ και 14 μήνες. Οι συζητήσεις γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας, η οποία φιλοξενεί τις συνομιλίες ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία παίζει τον ρόλο του μεσολαβητή, από τη μία πλευρά, και το Ιράν, από την άλλη.

Οι διήμερες συνομιλίες αναμένεται να είναι δύσκολες, αφού το Ιράν συνεχίζει να αρνείται κατηγορηματικά τη διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου του. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε μάλιστα χθες ότι ελέγχει πλήρως τον κύκλο της παραγωγής πυρηνικού καυσίμου, ενισχύοντας τους φόβους της Δύσης.

«Περιμένουμε σοβαρές απαντήσεις από τους Ιρανούς για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος», εξήγησε διπλωματική πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις αναγνωρίζοντας ότι η ημερήσια διάταξη δεν έχει ορισθεί και θα είναι το κύριο θέμα των πρωινών συνομιλιών.

Οι ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επαναλάβει τις τελευταίες ημέρες ότι αρνούνται να συζητήσουν το θέμα των νομίμων δικαιωμάτων του Ιράν στον πυρηνικό τομέα, απορρίπτοντας έτσι εκ προοιμίου κάθε ενδεχόμενη απαίτηση για τη διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου.

«Οι άλλες χώρες δεν μπορούν να αναμειγνύονται στις εσωτερικές ιρανικές υποθέσεις…Το αποτέλεσμα της συνάντησης θα εξαρτηθεί από τη στάση της άλλης πλευράς», επανέλαβε ο αναπληρωτής επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν Αλί Μπαγερί, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.