«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη ανέγερση νέων εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων ζητά να μπει η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Θεσσαλονίκης. Με υπόμνημα που κατέθεσαν προς τον εκλεγμένο περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, ζητά ακόμη να δρομολογηθεί η θαλάσσια αστική συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη, με επιδότηση του εισιτηρίου, αλλά και να συσταθεί φορέας τουριστικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, ζητά να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση, προς πάσα κατεύθυνση, για να επιταχυνθούν οι εργασίες του μετρό Θεσσαλονίκης, που ταλαιπωρούν επαγγελματίες και πολίτες, αλλά και να επιταχυνθεί το ΕΣΠΑ 2007-2013, με την ένταξη ώριμων έργων, προκειμένου να ανοίξουν θέσεις εργασίας και να μειωθούν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Αναλυτικότερα, για τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία, το ΕΕΘ υπενθυμίζει ότι στα γραφεία της Περιφέρειας υπάρχουν ήδη έτοιμες μελέτες για το θέμα.

«Η θαλάσσια αστική συγκοινωνία», υπογραμμίζεται στο υπόμνημα, «θα συμβάλει αποφασιστικά στην άμβλυνση του κυκλοφοριακού φόρτου (προσελκύοντας επιβάτες από τα ανατολικά προάστια της Θεσσαλονίκης όπως Ν. Μηχανιώνα και Περαία), ενώ θα επανασυνδέσει την πόλη με τη θάλασσα. Θεωρούμε επίσης απαραίτητο να υπάρξει στάση στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, δημιουργώντας έτσι μια εναλλακτική οδό μετάβασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης».

Ωστόσο, καταλήγει το υπόμνημα, «χωρίς την επιδότηση του εισιτηρίου είναι πρακτικά αδύνατη η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών, που θα αναλάβουν την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».