«Είμαστε λοιπόν αντιμέτωποι με ένα νέο …φούντωμα του πέμπτου κύματος;» – αυτή είναι η ερώτηση που απασχολεί πια σοβαρά, ειδικούς αλλά και πολίτες από την επόμενη μέρα της Καθαράς Δευτέρας όταν και άρχισαν σταδιακά να…αυγατίζουν τα κρούσματα.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στα χθεσινά 26.536 νέα κρούσματα κορονοϊού (ημερήσια μεταβολή +1.0% και στους 358 διασωληνωμένους). Έχει ενδιαφέρον εδώ πως το 90.2% εξ αυτών πάσχει από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και έχει ηλικία 70 ετών και άνω. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση σε ημερήσια κρούσματα αλλά και σε εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές.

«Η Όμικρον 2 αντικαθιστά την Όμικρον»

Μιλώντας στο Newsbeast, o διευθυντής της Πνευμονολογικής Μονάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σημειώνει πως σε αυτή τη χρονική φάση, η Όμικρον 2 ξεκινά να επικρατεί και να αντικαθιστά την Όμικρον. «Αυτός είναι και ο κυριότερος παράγοντας της αύξησης των κρουσμάτων που βλέπετε μέρα με την μέρα» τονίζει ο ίδιος και προσθέτει: «Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ περισσότερο μεταδοτική, ακόμα και από την ίδια, την άκρως μεταδοτική Όμικρον. Η Όμικρον 2 επίσης ξεφεύγει από τα εμβόλια σε μεγαλύτερο βαθμό ως προς τη μόλυνση. Δεν έχουμε ακριβή εικόνα του ποσοστού, αλλά μεσοσταθμικά είναι κάτω από 40% η προστασία που προφέρεται από τα εμβόλια απέναντι σε αυτή τη μετάλλαξη του κοορνοϊού».

Σύμφωνα με τον κο Τζανάκη πάντως, η Όμικρον 2 δεν προβληματίζει στην πραγματικότητα τους ειδικούς όπως προβλημάτισε τον περασμένο Ιανουάριο η Όμικρον, αλλά το σίγουρο είναι καθυστερεί την αποδρομή του πέμπτου κύματος όπου βρισκόμαστε τώρα, κρατώντας το ακόμα ισχυρό. Επίσης, η Όμικρον 2 μπορεί να δώσει και επικίνδυνους δείκτες όπως οι θάνατοι ευάλωτων ανθρώπων– ηλικιωμένων, μη επαρκώς εμβολιασμένων κτλ.

Νίκος Τζανάκης

Η χαλάρωση των μέτρων προστασίας, άλλος ένας παράγοντας της αύξησης κρουσμάτων

Η εμφάνιση της Όμικρον 2 όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος που τα κρούσματα ανεβαίνουν ξανά. Σύμφωνα με τον κο Τζανάκη η γενικότερη και εύλογη πια χαλάρωση που παρατηρείται σε όλες τις χώρες της Ευρώπη όσον αφορά στα μέτρα προστασία είναι άλλος ένας από τους παράγοντες που φούντωσαν ξανά το πέμπτο κύμα.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην Ελλάδα, οι Απόκριες και η Καθαρά Δευτέρα, «φόρτωσαν» με πολλά νέα κρούσματα την κατάσταση ενώ και γεγονότα όπως το ξεκίνημα των σχολικών εκδρομών ή η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα επαυξάνουν με τη σειρά τους τη διασπορά.

Κόσμος με μάσκες στο Σύνταγμα

Ο κος Τζανάκης, αν και υπέρ της άρσης των μέτρων, θεωρεί πως η κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους οδήγησε σε μια γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης …παντού.
Το ερώτημα είναι λοιπόν: «μας ανησυχεί ή όχι αυτή η αύξηση των κρουσμάτων δεδομένου ότι η νόσηση ακούγεται ότι είναι πιο ήπια;»

«Μας ανησυχεί» απαντά ο κος Τζανάκης και συμπληρώνει: «Πια, η κατάσταση δεν σώζεται μόνο με τον εμβολιασμό μας και το μεγάλο βάρος στην ατομική προστασία πρέπει να πέφτει στη χρήση της μάσκας».

Ενδιαφέρον έχει και η εκτίμηση για την όλη κατάσταση του Αχιλλέα Γραβάνη, Καθηγητή Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook το παρακάτω:

«Η εικόνα των κρουσμάτων (26.000 ημερησίως) είναι ανακριβής και σοβαρά υποεκτιμημενη:
τα κρούσματα είναι υπερπολλαπλάσια και διάχυτα αλλά δεν δηλώνονται στον ΕΟΔΥ διότι είτε είναι ασυμπτωματικά ή με ελάχιστα συμπτώματα είτε ανιχνεύονται με σελφ-τεστ και μόνο, που δεν καταγράφονται πουθενά παρά μόνο στο οικογενειακό-φιλικό περιβάλλον
η γενικευμένη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους διαχέει την λοίμωξη και μεταφέρεται ως συνήθεια και σε πολλούς εσωτερικούς χώρους
-ο καιρός δεν βοηθά
-η πασχαλινή περίοδος θα επιτείνει την χαλάρωση
Εμβολιαστείτε και φοράτε μάσκα παντού διότι έχουμε πιθανότητα σοβαρής οπισθοδρόμησης σε αριθμούς νοσηλειών και θανάτων».

Πρωτεϊνικό εμβόλιο Novavax

Στο 30% η αύξηση των νέων νοσηλειών λέει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας, χθες 15/3 ήταν 296 (ημερήσια μεταβολή +22.31%).

Ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και Νευροχειρουργός- Διευθυντής ΕΣΥ του Κρατικού Νίκαιας, ανεβάζει αυτό το ποσοστό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας στο 30%. Όπως σημειώνει ο ίδιος στο Newsbeast: «Eπίσης, εδώ και δύο- τρεις ημέρες έχουν αρχίσει να αυξάνονται και οι διασωληνώσεις. Οι περισσότεροι έχουν συνοδά προβλήματα υγείας ή είναι ανεμβολίαστοι. Αυτό το προφίλ είναι κάτι που δεν έχει αλλάξει σε καμία μετάλλαξη.

Κορονοϊός

Όμως, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του CDC δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι όντως είναι ήπια η συμπεριφορά της Όμικρον 2. Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι όσοι πέρασαν πρόσφατα την παλιά Όμικρον κατά πλειοψηφία δεν κολλούν την καινούργια Όμικρον. Μάλιστα, οι χώρες που είχαν zero covid πολιτική όπως οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και οι πληθυσμοί τους ήταν ‘παρθένοι’ στην Όμικρον τώρα τα πηγαίνουν πολύ πολύ δύσκολα».