Με περισσότερη ή λιγότερη χιονόστρωση «ξύπνησε» σήμερα (Παρασκευή 11/03) η Αττική με (ελαφρύ) χιόνι να έχει καλύψει στέγες σπιτιών και οροφές αυτοκινήτων ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Τι θα συμβεί όμως τις επόμενες ώρες;

O Σταύρος Ντάφης, Φυσικός-Μετεωρολόγος Ph.D. συνεργάτης στα meteo.gr, climatebook.gr και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μας έδωσε την ανάλυση του καιρού για το υπόλοιπο της ημέρας και για αύριο Σάββατο 12/03/2022.

«Η κακοκαιρία Φίλιππος έχει προκαλέσει την πτώση της θερμοκρασίας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών για τον μήνα Μάρτιο, καθώς και χιονοπτώσεις μέχρι και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής. Η μέση ημερήσια τιμή της θερμοκρασίας στην Αθήνα το 1ο δεκαήμερο του Μαρτίου κατά την περίοδο 2010-2019 ήταν 13°C ενώ την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 κυμάνθηκε κοντά στους 4°C, δηλαδή 9°C χαμηλότερα από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές.

Το τσουχτερό κρύο και οι παροδικές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή 11//3 και το Σάββατο 12/3, ενώ οι άνεμοι δεν φαίνεται να δημιουργούν προβλήματα.

Ο πρώτος χάρτης δείχνει τα προβλεπόμενα ύψη βροχής και την ένταση των χιονοπτώσεων τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής 11/3. Ο κύριος όγκος των χιονοπτώσεων προβλέπεται να επηρεάσει περιοχές γύρω από ορεινούς όγκους, ενώ και στην Αττική κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις ή χιονόνερο μέχρι τα παραθαλάσσια τμήματα, αλλά θα είναι κατά βάση ασθενείς, με χιονόστρωση πάνω από τα 200-300μ υψόμετρο.

Ο δεύτερος χάρτης δείχνει τα προβλεπόμενα ύψη βροχής και την ένταση των χιονοπτώσεων τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου 12/3. Αν και η προγνωσιμότητα ακόμη είναι μικρή, φαίνεται ότι οι χιονοπτώσεις σταματούν στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ενώ στα νότια ηπειρωτικά και ειδικά στην Πελοπόννησο, τοπικά θα ενταθούν, με αξιόλογη χιονόστρωση πάνω από τα 300-400μ υψόμετρο. Βροχή ή χιονόνερο θα σημειωθεί επίσης σε πολλές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης.