Μεγάλη αίσθηση προκάλεσαν την περασμένη εβδομάδα οι αγωγές του Γιώργου Κιμούλη προ δύο κατευθύνσεις- τριών ηθοποιών (Ζέτα Δούκα, Δώρα Χρυσικού, Νίκος Ψαρράς) με τους οποίους συνεργάστηκε σε θεατρική παράσταση στο παρελθόν αλλά και προς το Σωματείο των Ελλήνων Ηθοποιών. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης διεκδικεί συνολικά ποσό αποζημίωσης πλέον του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Στα δικόγραφα που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο ο ηθοποιός κάνει λόγο για αποζημίωση για ηθική και περιουσιακή βλάβη.

Πιο συγκεκριμένα, η αγωγή του ο κ. Κιμούλη κατά του ΣΕΗ, διεκδικεί αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ από το ΣΕΗ, 50.000 ευρώ από τον πρόεδρο του πειθαρχικού οργάνου, Πασχάλη Τσαρούχα, και 50.000 ευρώ από δύο ακόμη μελών του εν λόγω συμβουλίου. Με την αγωγή αυτή διεκδικεί και 50.000 ευρώ από το καθένα από τα τρία μέλη του Πειθαρχικού.

Τι λέει για τις αγωγές ο γενικός γραμματέας του ΣΕΗ

Λίγο πριν ξεκινήσει η έκτακτη συνεδρίαση του ΣΕΗ για το θέμα των αγωγών που έχει προκύψει μίλησε στο Newsbeast ο Άρης Λάσκος, γενικός γραμματέας του σωματείου. Ο ίδιος μας είπε τα εξής: «Οι αγωγές του κ. Κιμούλη στρέφονται τόσο ενάντια σε όλο το σωματείο όσο και σε τρία επιλεγμένα μέλη του πειθαρχικού του σωματείου. Από όλο το σωματείο αξιώνει το ποσό των 100.000 ευρώ και από κάθε ένα από τα τρία μέλη 50.000 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για το εξοντωτικό ποσό των 250.000 ευρώ. Το ότι η αγωγή στα τρία πρόσωπα γίνεται σε άντρες, δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι μας κάνει εντύπωση, μιας και θεωρούμε ότι είναι μια στοχευμένη επιλογή εν μέσω της καταιγίδας του ελληνικού metoo, για να μην κατηγορηθεί ο ίδιος ότι βάλλει γυναίκες.

Ο Γιώργος Κιμούλης δεν έχει διαγραφεί από το σωματείο μας. Η πρώτη καταγγελία εναντίον του, κατατέθηκε στο ΣΕΗ τον Ιανουάριο του 2021 και το διοικητικό συμβούλιο τον παρέπεμψε στο πειθαρχικό. Οι καταγγελίες εναντίον του είναι πάνω από 10.

Γενικός Γραμματέας ΣΕΗ Άρης Λάσκος
Άρης Λάσκος, Γενικός Γραμματέας ΣΕΗ / φωτό: του ιδίου

Η συνεδρίαση για τον αν η ποινή που θα του επιβαλλόταν θα ήταν η επίπληξη, ή η σύσταση ή το πρόστιμο ή η διαγραφή, καθυστέρησε για μια σειρά από λόγους. Ένας από αυτούς έχει να κάνει, εν μέρει, με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του πειθαρχικού, μια διαδικασία που στηρίζεται σε έναν κανονισμό δεκαετιών πίσω. Ο δεύτερος είναι ότι ο φάκελος του εν λόγω ηθοποιού ήταν ογκωδέστατος με πλήθος μαρτύρων που έπρεπε να εξεταστούν και από την πλευρά του κ.Κιμούλη και από την πλευρά των καταγγελλόντων. Ο πιο βασικός όμως είναι ότι η υπεράσπιση του ηθοποιού τρέναρε πολύ τις διαδικασίες, ζητώντας αναβολές για διάφορους λόγους, ανάμεσα τους και λόγω κορονοϊού. Ο ίδιος ζήτησε επίσης συνολική επανεξέταση μαρτύρων. Υπήρξαν δηλαδή πολλά και διάφορα εμπόδια την ώρα που έτρεχε αυτή ή ούτως ή άλλως χρονοβόρα διαδικασία.

Από την μεριά μας, επιλέγοντας να είμαστε πλήρως αντικειμενικοί, σεβαστήκαμε όλα του τα αιτήματα, θεωρώντας πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα του να εξαντλήσει τα εργαλεία που θεωρεί ότι είναι απαραίτητα για την υπέρασπιση του.

Και η απάντηση που πήραμε για τη δίκαιη μας στάση είναι αυτές οι αγωγές, αγωγές που στο υποθετικό σενάριο που εφαρμοστούν θα εξοντώσουν το σωματείο μας. Ζητάει από ανθρώπους που είναι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών 50.000 ευρώ. Είναι ξεκάθαρα απειλητικές και έχουν ως σκοπό να κάμψουν το ηθικό μας και να απαξιώσουν τη λειτουργία του σωματείου. Θυμίζουν έντονα την πρακτική των Slapps (σ.σ στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού ή συλλογικοτήτων που εκφράζουν κριτική απέναντί σε ένα ισχυρό πρόσωπο με στόχο τον εκφοβισμό) . Και θεωρούμε πως εν τέλει αυτή η αντιδημοκρατική του κίνηση δεν επιλέχθηκε σε τυχαίο χρόνο, μιας και βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο που έχει κάπως κάτσει ο πρώτος κουρνιαχτός των αποκαλύψεων του metoo. Ήταν μια ξαφνική κίνηση που μας σόκαρε.

Ο σκηνοθέτης κατέθεσε αγωγή και κατά της ηθοποιού Ζέτας Δούκα

»Σήμερα το ΣΕΗ συνεδριάζει για να δει πως θα κινηθεί απέναντι σε αυτές τις αγωγές ενώ και οι δικηγόροι του σωματείου συνεργάζονται με τους δικηγόρους των καταγγελλόντων προσώπων για να αποφασίσουμε και τις δικές μας δικαστικές κινήσεις δεδομένου ότι ο ίδιος οδήγησε την κατάσταση στα άκρα. Ήδη το σωματείο, το οποίο υπενθυμίζω δεν είχε λάβει ακόμα απόφαση για αυτή την υπόθεση, καλείται να αρχίσει να πληρώνει αυτά τα έξοδα».

Τι έχει δηλώσει ο δικηγόρος του ενάγοντα

Όσον αφορά αυτή την επιλογή το ηθοποιού και σκηνοθέτη, ο συνήγορος του Βασίλης Καπερνάρος έχει δηλώσει τα εξής: «Ο κ. Κιμούλης επί έναν ολόκληρο χρόνο συκοφαντείται, καθυβρίζεται και πλήττεται δημοσίως λόγω, ιδίως, μιας “καταγγελίας” σε μια τηλεοπτική εκπομπή για μια υποτιθέμενη βίαιη πράξη του, καθώς και για την “απομάκρυνση ενός ποτηριού” από την σκηνή κατά την διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης προ δεκατριών ετών, πράξεις για τις οποίες ουδέποτε υπεβλήθη επίσημη καταγγελία ενώπιον εισαγγελικής, δικαστικής, αστυνομικής ή πειθαρχικής Αρχής. Καθυβρίζεται, δηλαδή, και συκοφαντείται, για δύο γεγονότα, τα οποία απέκτησαν σημαντικότητα, επειδή εντάχθηκαν σκοπίμως και συνειδητά μέσα σ’ ένα τοπίο κατηγοριών και καταγγελιών κατά άλλων ομοτέχνων του κ. Κιμούλη, οι οποίες έλαβαν χώρα την ίδια περίοδο, περί παιδοφιλίας, βιασμών, απόπειρας βιασμών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Ένα ζοφερό τοπίο, το οποίο δικαίως είχε εγείρει τον κοινωνικό θυμό και την κοινωνική αγανάκτηση. Ωστόσο, οι, ως άνω, “καταγγελίες” σε βάρος του κ. Κιμούλη, είναι αόριστες, ανεπέρειστες, αναπόδεικτες αβάσιμες και απαράδεκτες».