Η Βανέσα Αρχοντίδου πέτυχε ένα απίστευτο επίτευγμα, αφού κατέκτησε τις επτά ψηλότερες κορυφές του πλανήτη, ενώ έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή, που συντελεί στο λιώσιμο των πάγων.

Με αφορμή την τελευταία αποστολή στο όρος Βίνσεν της Ανταρκτικής μίλησε στη εκπομπή «Περίμετρος» και σημείωσε πως «αυτό που θελήσαμε να κάνουμε στην Ανταρκτική, με την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή στο Βίνσεν αλλά και με τη διάσχιση με σκι στον Νότιο Πόλο ήταν να μεταδώσουμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα πως πρέπει να δράσουμε τώρα για το κλίμα».

Μάλιστα, ως Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, επισήμανε ότι «υπάρχει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το Peer Parliaments, συζητήσεις δηλαδή με άλλους ορειβάτες που συμμετείχαν στην αποστολή. Τα Peer Parliaments μπορούν να γίνουν παντού και από την κουζίνα του σπιτιού μας. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μιλήσουμε με ανθρώπους της δικής μας κοινότητας και να μπορέσουμε να τους ρωτήσουμε το πώς μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να συμβάλουν κι αυτοί, όπως μπορούν, στην καθημερινότητα τους, στην αλλαγή που θα έρθει από εμάς. Όλα τα δεδομένα που μαζεύουμε θα τα στείλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βάσει αυτών θα ληφθούν αποφάσεις και πολιτικές».

«Κάθε χρόνο έβαζα στόχο και μια κορυφή»

Η Βανέσα Αρχοντίδου μεταξύ άλλων, τόνισε πως η κατάσταση στην Ανταρκτική είναι τραγική εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων, ενώ είπε πως η αλλαγή του κλίματος διακρίνεται με γυμνό μάτι.

Επίσης, αναφορικά με την απόφαση να κατακτήσει τις υψηλότερες κορυφές του κόσμου, είπε πως «ξεκίνησα δειλά – δειλά πριν από οκτώ χρόνια. Δεν ήταν η δουλειά μου να κάνω ορειβασία, με ώθησε η αγάπη μου για τη φύση και το βουνό. Κάθε χρόνο έβαζα στόχο και μια κορυφή και αυτή η πρόκληση ολοκληρώθηκε με την ανάβαση στην Ανταρκτική. Ήθελα να είναι όχι μόνο μια προσωπική πρόκληση αλλά να έχει και τον συμβολισμό που σας εξήγησα για το κλίμα, για όλο τον κόσμο και όλους τους Έλληνες».