Ποιοι δικαιούνται να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια

Κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο


ΕΛΛΑΔΑ
12:04
05/06/2015
Ποιοι δικαιούνται να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια
28
loading

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το οποίο τροποποιείται ο κώδικας της ελληνικής ιθαγένειας.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, επανακαθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας, με δήλωση και αίτηση, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι, την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν:

- Τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση εγγραφής και φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νόμιμης συνεχούς παραμονής ενός εκ των γονέων τους, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

- Ανήλικοι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

- Αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ, εφόσον διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.

- Επανακαθορίζονται θέματα σχετικά με τη διαδικασία απώλειας της ελληνικής ιθαγένειας από τέκνο αλλοδαπού που την απέκτησε με δήλωση ή πολιτογράφηση.

Επίσης, στον νέο κώδικα, ρυθμίζονται θέματα για τη χορήγηση άδειας διαμονής με δικαίωμα εργασίας στους πολίτες τρίτων χωρών.


Ακόμα, προβλέπεται ότι:

- Μειώνεται και ορίζεται στο ποσό των 50 ευρώ από 150 που ισχύει σήμερα, το απαιτούμενο τέλος που καταβάλλει ο εργοδότης για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που απασχολεί με εποχική εργασία

- Ο εργοδότης οφείλει για κάθε απασχολούμενο στην αγροτική οικονομία ή σε εποχική εκμετάλλευση, να προκαταβάλλει στον ΟΓΑ ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε διάστημα ενός μηνός.

- Επιτρέπεται κατ' εξαίρεση, η χορήγηση θεώρησης εισόδου με δικαίωμα εργασίας σε εποχικά εργαζόμενους που εισέρχονται για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 90 μέρες.

- Επιτρέπεται η χορήγηση θεώρησης εισόδου για εποχική εργασία πολλαπλών εισόδου μέγιστης διάρκειας διαμονής έξι μηνών ανά δωδεκάμηνο, με την οποία μπορεί να πραγματοποιήσει πολλαπλές εισόδους στην ελληνική επικράτεια.
-Ενήλικες υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν αποφοιτήσει από το σχολείο δεν απαιτείται να πάρουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους (όπως μεταξύ άλλων, θύματα και μάρτυρες εγκλημάτων ρατσιστικής βίας).

- Στα μέλη της οικογένειας που συνοδεύουν πολίτη τρίτης χώρας, ιδιοκτήτη ακινήτων και στα οποία χορηγείται ατομική άδεια διαμονής, περιλαμβάνονται και οι απευθείας ανιόντες των συζύγων.

- Παρέχεται η δυνατότητα απόκτησης διαμονής μακράς διάρκειας και στους κατόχους Εθνικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς.

- Σε περίπτωση γέννησης τέκνου στην Ελλάδα, ως την έναρξη ισχύος του νόμου, από γονέα που διαμένει σε χώρα με άδεια διαμονής, μπορεί να χορηγηθεί στον έτερο γονέα άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση.

- Μειώνεται και ορίζεται στα 150 ευρώ, από 1.500-3.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, το πρόστιμο που επιβάλλεται σε πρόσωπα που υποβάλλουν ανακριβείς δηλώσεις ή βεβαιώσεις στο πλαίσιο του Κώδικα.

- Επιτρέπεται η διατήρηση του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς των αλλοδαπών συζύγων ομογενών από την Αλβανία που έχουν πολιτογραφηθεί, εκτός των οριζόμενων περιπτώσεων.

Τέλος, συνίσταται Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε. (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε Α.Ε.).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

28
σχόλια
 1. avatar Harshovas

  Ρε σεις ξεκολλατε λίγο ρε, τι είναι αυτά που γράφεται εγώ είμαι αλλοδαπός πήγα ελληνικό σχολείο μένω με την οικογένεια μου 24 χρόνια. Γουσταρω τον ελληνικό ύμνο, την γλώσσα σέβομαι και αγαπώ την ιστορία αυτή της χώρας και μέσα μου νιώθω έλληνας. Τι μαλ... λέτε οτι έλληνας γεννιεσαι δεν γίνεσαι! Ακόμα και πόλεμος να γίνει θέλω να βγω στην πρωτη γραμμή δεν με νοιάζει! Δλδ έλεος! Να είστε όλοι μαζί σαν μια γροθιά να ξεπεράστουν τα προβληματα! Αυτός είναι ο έλληνας, το έχει δειξει και η ιστορία!

 2. avatar Γιαννης112

  Μετά από όλα αυτά πού γίνονται στην Ελλάδα μας κάθονται μερικά άτομα και σχολιάζουν κομματικά? Και δεν ενώνεται ο λαός για ένα κοινό όφελος τής χώρας μάς και οχι απλά με μούντζες στην Βουλή ...
  Γιατι λίγο πολύ Όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους για την καταστροφή της χώρας. Μι κοιτάτε κόμματα ρεεεε. Έναν οικογενειάρχη τσοπάνη θέλουμε απο ένα βουνό τής Ελλάδας να τον βάλουμε στην Βουλή για να προκόψει η Ελλάδα,, Γιατί αυτός ξέρει ότι 1+1 κάνουν 2 .. και οχι παίρνω 5 χρωστάω 35.. ( γράμματα που έμαθε στο χωριό του) και οχι στα κολέγια της Αμερικής και τής μασονιας....

 3. avatar Λευι

  Ελινας έγινε αυτός που Δευλεβι για τιν. Ελλάδα όχι άρτος που κοπροσκυλιάζουνε ´´´´

 4. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  Η λέξη ιθαγένεια σημαίνεια απευθείας από το γένος (ιθύς+γένος) . Δεν πρέπει να συγχεεται με την υπηκοότητα. Ιθαγενής Έλληνας είναι αυτός που οι γονείς του είναι Έλληνες. Αλλιώς δεν έχει νόημα η λέξη, αλλιώς δηλαδή ταυτίζεται με τον όρο "υπηκοότητα". Προφανώς κάποιοι θέλουν "διακαώς" να μπορούν να λένε ότι οι Έλληνες δεν υπάρχουν φυλετικά.

 5. avatar γκογκολ52

  Ιθαγένεια ή υπηκοότητα ονομάζεται νομικά η ιδιότητα του πολίτη, για την ακρίβεια ο νομικός δεσμός του ατόμου με το κράτος στο οποίο ανήκει...είστε τόσο αμόρφωτοι εσείς οι Έλληναρες...που δε τι βουλωνεται τουλάχιστον! !!!ο άλλος λέει η γυναίκα μου αγγλίδα έχει ελληνική υπηκοότητα όχι ιθαγένεια δλδ....ΧΑΧΑΧΑ και τους λέει να πάνε πάλι σχολείο. ..έχετε πλάκα εσείς οι Έλληνες! !!!

  1. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

   Μια απορία: Εσύ πώς έμαθες τόσο καλά τα ελληνικά;

 6. avatar άσχετοι

  Ιθαγένεια ή υπηκοότητα ονομάζεται νομικά η ιδιότητα του πολίτη, για την ακρίβεια ο νομικός δεσμός του ατόμου με το κράτος στο οποίο ανήκει

  1. avatar kek

   Ειναι το ιδιο Ιθαγένεια ή υπηκοότητα βρε ΑΣΧΕΤΕ ???

 7. avatar Chuck Norris ©

  Δειτε τι ψηφισατε, θα παρακαλατε να υπαρχει ετσω ενας σαμαρας και δεν θα υπαρχει κανεις .

 8. avatar Chuck Norris ©

  Καντε τους πακιστανους Ελληνες για να σας ψηφιζουν

 9. avatar Chuck Norris ©

  Κανετε ολους τους αλλοδαπους Ελληνες ?
  ετσι οπως το πατε σε εξι μηνες θα εχουμε εμφυλιο

 10. avatar kek

  Οι Συριζαιοι προκειμενου να αυξησουν το κομματικο τους στρατο νοθευουν μια ολοκληρη Χωρα ! Το ξεριζωμα του Ελληνισμου εχει ξεκινησει !
  Αντισταση Πατριωτες γιατι ουτε τα παιδια μας δε θα εχουν θεση στον ιερο αυτο τοπο !
  Δε θελω να φανταζομαι τον αχταρμα που θα ειναι η Ελλαδα μας σε 10 χρονια απο τωρα !
  ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ !

 11. avatar danny34

  Εδώ υπάρχει ανοσοτιτα εναντίον των Ελλήνων ,αποτι κατάλαβα δεν έχουν υποχρεωση στράτευσης για να πάρουν την ιθαγένεια!, η για να εχεις δικαιωμα εργασίας.. εγώ είμαι δηλαδη μακακας που πρέπει να έχω απολυτήριο στρατού!! Ξυπνήστε Έλληνες !!

  1. avatar Chuck Norris ©

   με δυο χρονια φοιτηση στο δημοτικο γινεσαι Ελληνας, και αυτοι στεκονται ακομα στο βημα της βουλης αντι να τους παρει ο κοσμος με τις πετρες.

 12. avatar tboni

  ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ?????????????? ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ!!!!!!!!! ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΜΗΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ........ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.... ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΙΣΤΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΙΣΤΕ ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΙΣΤΕ....................ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΙΟΛΑΣ ΑΛΗΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ . ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟΙ..............

  1. avatar Chuck Norris ©

   Ελληνας ειναι αυτος που γεννηθικε απο Ελληνικο σπερμα, Ελληνας δεν γινεσαι , Ελληνας γεννιεσαι !

 13. avatar Βασίλειος ο Β’

  Σύριζα=Προδότες.

 14. avatar Mathitis93

  Έτσι μπράβο! Τσυριζα δεν θέλατε? Φάτε τώρα μνημόνια, φάτε μειώσεις μισθών και συντάξεων και φάτε νομιμοποιήσεις και ελληνοποιησεισ εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών! Πως αλλιώς θα αποκτήσει ψηφοφόρους η ανθελληνικη αχρηστερα για να μπορέσει να γαντζωθεί στην εξουσία? Ήδη όλοι οι Έλληνες που έκαναν το σφάλμα, δεν πρόκειται να ξαναψηφίσουν τους υποταγμένους δουλόφρονες μισέλληνες της επικίνδυνης για το Έθνος μας δεσμίας των τρομοκρατών και των λαθρομεταναστών αχρηστεράς. Οπότε χρειάζονται ελληνοποιήσεις χύδην, προκειμένου να βρουν ψηφοφόρους τα νόθα του Μπακούνιν.
  Φάτε προδότες τσυριζαίους τώρα και σκάστε!

 15. avatar Μάριος Μιχαηλίδης

  Στην χώρα των άσχετων, πως ήταν δυνατόν να μην μπερδέψουμε τις έννοιες της πολιτογράφησης με την ιθαγένεια ? Την ιθαγένεια κύριοι αγράμματοι την δίνει μόνον η φύσης. Η σύζυγός μου είναι Αγγλίδα με Ελληνική υπηκοότητα. Δεν έγινε ποτέ Ελληνίδα, διότι δεν έχει κατευθείαν Ελληνική γενιά. Μήπως πριν φτιάχνεται νόμους θα έπρεπε να πάτε ξανά σχολείο να μάθετε την έννοια των λέξεων ?.

 16. avatar οχι παιζουμε

  και έτσι θα έχουν αυτοδυναμία για πάντα

 17. avatar ksypnate zwa

  και η αντικατασταση του εργατικου δυναμικου προχωραει μεχρι να μεταναστευσουν οσοι ελληνες εχουν την δυνατοτητα και να παραδωσουμε την χωρα στο ελεος του αλλαχ

  1. avatar παν

   ο τσακ νορις εχει ελληνικο σπερμα,οπως ο Αντετοκουμπο που παντου λενε ο ελληνας Αντετοκουμπο..α ρε κακομοιριδες. Μηλατε για ιθαγενεια που κανεις δεν ειναι ελληνας...βλεπετε τα επιθετα σας,τις μουρες σας...α ρε κακομοιριδες,σκατα τα κανετε και φταινε παντα οι αλλοι..και ανδρισμος..

 18. avatar kek

  Eδω τσακιστηκαν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ να καταθεσουν νομοσχεδιο !!!
  Για τα υποσχεθεντα αφορολογητα ,ΕΝΦΙΑ ,σκισιματα μνημονιων κ.λ.π τρεις λαλουν και δυο χορευουν !!!!
  Θελουν να φτιαξουν απο τωρα το κομματικο τους Στρατο αδερφια !!!
  ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ !

 19. avatar Blackdog

  Αλλάχ ακμπαρ!

 20. avatar Mygdonas

  ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΕΤΟΣ.ΠΡΟΔΟΤΕΕΕΕΕΕΕΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΟΤΑΝ Η Χ.Α ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΗΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΓΟΝΕΑ.

  1. avatar kona

   Μύγδωνα, καρφώνεσαι...

   1. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

    @kona Έχει δηλώσει προ πολλού ότι είναι πυρηνάρχης του ναζιστικού βόθρου μην ανησυχείς..

  2. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

   Όταν τι? χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχααχα!!!!!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει