Διήμερη επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιεί από σήμερα ο δήμαρχος του κεντρικού δήμου της Αγ. Πετρούπολης, Valeri Garnets, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του απεύθυνε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, στο πλαίσιο της προώθησης των διαδικασιών για την επικείμενη αδελφοποίηση των δύο δήμων. Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων θα υπογραφεί στις 16 Ιουλίου, στην Αλεξανδρούπολη και θα αφορά κυρίως στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, των επιστημών και της επιχειρηματικότητας.

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του, ο κ. Λαμπάκης πρόταξε ως επιτακτική την ανάγκη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης των δύο δήμων, η οποία όπως είπε υπαγορεύεται και από την επικείμενη αδελφοποίηση, ενώ υπερθεμάτισε τις σημαντικές υποδομές του δήμου Αλεξανδρούπολης (λιμάνι, σιδηρόδρομος, Εγνατία, αεροδρόμιο) καθώς και τη γεωστρατηγική θέση της πρωτεύουσας του Έβρου, που την καθιστά κόμβο μεταφορών και δικτύων.

Από την πλευρά του ο κ. Garnets, χαρακτήρισε την Αλεξανδρούπολη «μαργαριτάρι του τουρισμού» και τόνισε ότι η αεροπορική σύνδεση Αγ. Πετρούπολης-Αλεξανδρούπολης αποτελεί και για τον ίδιο προτεραιότητα και επιδίωξη. Ο Ρώσος δήμαρχος μάλιστα προχώρησε σε εκτενή αναφορά στις δυνατότητες επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών στο πλαίσιο της αδελφοποίησης, καθώς και στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει για τους Ρώσους ο δήμος Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Garnets, πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις και με τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμο ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο θρησκευτικός πολιτισμός μπορεί να βοηθήσει τις δύο χώρες καθώς «οι εκκλησίες Ελλάδας-Ρωσίας είναι δύο πολύ καλά δεμένα χέρια και αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί», και με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Σταύρο Σταυράκογλου. Ο τελευταίος μάλιστα επεσήμανε ότι η συνάντησή του με τον Ρώσο δήμαρχο δεν περιορίστηκε στον εθιμοτυπικό της χαρακτήρα καθώς δόθηκε η δυνατότητα μιας πρώτης ενημέρωσης του κ. Garnets για τους Έλληνες επιχειρηματίες που διερευνούν τη δυνατότητα διαμόρφωσης επιχειρηματικού πλαισίου συνεργασίας μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά συγκεκριμένων εμπορευματικών προϊόντων στην Αγ. Πετρούπολη.

Τον κ. Garnets συνόδευαν ο γενικός πρόξενος της ρωσικής ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπώφ, η αντιδήμαρχος πολιτισμού του κεντρικού δήμου Αγ. Πετρούπολης, ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα αθλητισμού, ο επίτιμος πρόξενος της ρωσικής ομοσπονδίας στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, Κώστας Γκαμπαερίδης και εκπρόσωπος των ταξιδιωτικών γραφείων της περιοχής της Αγ. Πετρούπολης.