Σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας του 11χρονου αγοριού που μεταφέρθηκε από τη Λέσβο στο Παίδων Αγία Σοφία, αφού υπέστη πνευμονική εμβολή λόγω επιπλοκών του κορονοϊού.

Ο 11χρονος είχε νοσήσει από κορoνοϊό πριν 15 μέρες και σύμφωνα με τους γιατρούς η πιθανότερη διάγνωση είναι πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που εκδηλώνεται κάποιες φορές μετά την covid, το λεγόμενο MIS-C, μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Το αγόρι νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, δεν είναι διασωληνωμένο, ούτε σε μηχανική υποστήριξη, και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή, αλλά σταθερή. 

Πάνω από 100 τα παιδιά στην Ελλάδα με MIS-C ή συμπτώματα που παραπέμπουν στο σύνδρομο

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ότι στην Ελλάδα πάνω από 100 παιδιά έχουν διαγνωστεί με MIS-C, ή είχαν συμπτώματα που παραπέμπουν στο σύνδρομο.

Συγκεκριμένα, είπε ότι 50 παιδιά έχουν διαγνωσθεί με το σύνδρομο και άλλα που έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να αποδοθεί σε MIS-C.

«Η σοβαρότητα της πάθησης μειώνεται με τη σωστή θεραπεία και δεν είχαμε θανατηφόρο έκβαση», ανέφερε.

Παιδί άρρωστο

Τι είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο

Η πάθηση, την οποία το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ονόμασε πολυσυστηματικού φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C), εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου στη Βρετανία.

Τα ύποπτα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό (πάνω από 38) που επιμένει για περισσότερο από ένα 24ωρο, παρουσία φλεγμονής σε τουλάχιστον δύο όργανα η οποία απαιτεί νοσηλεία, καμία άλλη προφανής διάγνωση, αλλά και πρόσφατη μόλυνση ή έκθεση στην COVID-19 έως και τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.

Όμως οι γιατροί καθησυχάζουν, τονίζοντας ότι το σύνδρομο αυτό είναι σπάνια θανατηφόρο, ενώ τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν.

Τα συμπτώματα του φλεγμονώδους συνδρόμου αυτού εμφανίζονται τέσσερις με έξι εβδομάδες αφού το παιδί προσβληθεί από τον ιό και αφού έχει ήδη αναπτύξει αντισώματα.