Ετοιμοπόλεμοι είναι οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης που κατεβάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών σε Βασιλικά, Επανομή, Τρίλοφο και Θέρμη.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Thestival.gr o Χάρης Δημαρχόπουλος, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Θέρμης, σήμερα και αύριο τα τρακτέρ θα βρίσκονται παρατεταγμένα στις πλατείες των χωριών της ανατολικής Θεσσαλονίκης. «Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποφασίσουμε για το πώς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, για την ώρα πάντως δεν πρόκειται να κλείσουμε δρόμους», σημείωσε.

Τα αιτήματα των αγροτών είναι, όπως αναφέρει ο κ. Δημαρχόπουλος:

  • Η μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%

Απέκλεισαν την παλιά εθνική Πατρών-Αθηνών

Στον αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Μεγανίτη, κοντά στο Αίγιο, προχώρησαν λίγο μετά τις 13:00 αγρότες-μέλη του αγροτικού συλλόγου Αιγίου.

Οι αγρότες ζητούν, μεταξύ άλλων, «αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών, κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα, καμιά περικοπή των ενισχύσεων, μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του, αφορολόγητο πετρέλαιο, καθώς και εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ». Παράλληλα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας».