Για την πορεία του κορονοϊού, το «κουρασμένο» και «τραυματισμένο» ΕΣΥ αλλά και τον αριθμό των νεκρών που θα είναι τριψήφιος όπως τονίζει για ακόμη πολλές ημέρες μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Παρασκευή (4/2) ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.

«Η επιδημία δεν τέλειωσε και δεν θα τελειώσει με διοικητικές αποφάσεις ούτε επειδή εμείς δεν δίνουμε την σημασία που δίναμε παλαιότερα και θα έχουμε για ακόμη πολλές ημέρες τριψήφιο αριθμό θανάτων», είπε στον ΑΝΤ1.

«Υπάρχει ένα κουρασμένο ΕΣΥ που είναι και τραυματισμένο μετά από την πολύχρονη οικονομική κρίση»

Νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός

«Θα έχουμε συνέχεια της επιδημίας για πολλούς μήνες, καθώς στην Ελλάδα υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων, κυρίως μεγάλης ηλικίας, ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού ασπάζεται μεσαιωνικές αντιλήψεις και είναι έρμαιο δεισιδαιμονιών, υπάρχει ένα κουρασμένο ΕΣΥ που είναι και τραυματισμένο μετά από την πολύχρονη οικονομική κρίση, οι έμπειροι γιατροί βγαίνουν στην σύνταξη και οι νεότεροι πηγαίνουν σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία» υπογράμμισε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

«Θα έπρεπε να υπάρχει πανευρωπαϊκή και παγκόσμια αντιμετώπιση, που αν δεν υπάρξουν, δεν θα τελειώσουμε με τον ιό» ανέφερε και εξέφρασε την ανησυχία του για τη χώρα μας λέγοντας «η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει να αποφύγει μια επανάληψη της περασμένης άνοιξης, που είχαμε αυξημένα κρούσματα για μεγάλο διάστημα».

«Τα εμβόλια θα αλλάξουν δραστικά»

Εστιάζοντας στα εμβόλια, ο Γιώργος Παυλάκης διαμήνυσε πως θα αλλάξουν πολύ δραστικά το επόμενο διάστημα, τονίζοντας πως θα συνεχίσουν να αποτελούν τον βασικό άξονα τα m-rna εμβόλια, που είναι πιο δραστικά, πιο δυναμικά και πιο φθηνά, αλλά θα υπάρχουν διαθέσιμα και τα παλαιότερης τεχνολογίας εμβόλια, καλώντας τους ανεμβολίαστους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

«Αν ο κορονοϊός μετατραπεί σε ενδημική νόσο δεν σημαίνει όχι θάνατοι, όχι κρούσματα και όχι ενδημικά κύματα. Ενδημική νόσος σημαίνει ότι ηττηθήκαμε από τον ιό, βάζουμε μπελά στο κεφάλι μας για πολλά χρόνια και αυτό δεν είναι καλό για την ανθρωπότητα» αναφέρε κλείνοντας.