Θλίψη επικρατεί για τον θάνατο του 21χρονου πρωταθλητή ορειβασίας Ερμή Θεοχαρόπουλο στα Τζουμέρκα, μετά από πτώση του σε χαράδρα 300 μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε πως ο Ερμής δεν είχε τόσο σοβαρά τραύματα. Όμως, η παραμονή του στο κρύο τον οδήγησε σε σοκ και πέθανε κατά την μεταφορά του. Έμεινε στο χιόνι από τις 13:00 έως τις 17:00.

Το τραγικό είναι πως ενώ οι γιατροί προσπαθούσαν να επαναφέρουν το παιδί στην ζωή οι γονείς μαθαίνουν από tweet της Πυροσβεστικής στις 18:06 ότι ο γιος τους είναι νεκρός.

«Τον κρατούσε ο πατέρας του ζεστό»

Πατέρας και γιος ξεκίνησαν με μία ομάδα για ορειβατικό σκι στην περιοχή Καταρράκτης. Γύρω στη μία το μεσημέρι ο Ερμής, άγνωστο πως, γλίστρησε και έπεσε σε χαράδρα βάθους 300 μέτρων. Ο πατέρας του με δύο ακόμη ορειβάτες δεμένοι με σχοινιά κατάφεραν να φθάσουν δίπλα του μετά από σαράντα λεπτά. Ειδοποιήθηκε το 112 και σύμφωνα με πληροφορίες στις 14 και 20 ζητήθηκε η συνδρομή ελικοπτέρου. Όπως, όμως, καταγγέλλει η αδελφή του άτυχου αθλητή υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση.

«Τον βρήκε ο πατέρας του αρκετά γρήγορα, τον κρατούσε ζεστό. Είχε τις αισθήσεις του για αρκετή ώρα και μετά από τρεις ώρες που ήταν εκεί και περίμενε μετά δεν είχε ούτε τις αισθήσεις του ούτε τίποτα, του κάνανε μαλάξεις και περιμένανε το ελικόπτερο. Είχε έρθει ένα πρώτα και δεν μπορούσε να προσεγγίσει το σημείο και μετά από αυτό περιμένανε και κάποια άλλη ώρα μέχρι να έρθει το επόμενο ελικόπτερο έτσι ώστε να γίνει η διάσωση» δηλώνει η αδερφή του ορειβάτη στο Star.

«Ένα ελικόπτερο για να σηκωθεί από την Αθήνα να έρθει στα Γιάννενα θέλει δύο ώρες πτήση και αν θυμάμαι καλά μισή ώρα προετοιμασία… 2,5 ωρές είναι πολλές για μια ανθρώπινη ζωή» δήλωσε για το θέμα ο Βασίλης Βραστός, Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Ηπείρου.

Το χρονικό της διάσωσης

Μεσολάβησαν πολλά μέχρι να φτάσει ο Ερμής στο νοσοκομείο και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Λάμπρου στη 13:00 το μεσημέρι τρεις ορειβάτες είδαν τον Ερμή να πέφτει στον γκρεμό. Για δευτερόλεπτα δεν τους βλέπει ο πατέρας του. Ένας ορειβάτης καλεί το 112, ενώ ο πατέρας του κατεβαίνει στο γκρεμό να βρει το παιδί του με δυο ακόμα ορειβάτες.

Βρίσκουν το παιδί 40 λεπτά μετά, το οποίο φωνάζει βοήθεια. Έχει χτυπήσει στο κεφάλι και το πόδι όπου έχει εσωτερική αιμορραγία.

Όλη αυτή την ώρα ο ορειβάτης που έχει καλέσει το 112 προσπαθεί να βγάλει άκρη γιατί το 112 τον στέλνει στην πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ παρότι μπορεί μέσω της κλήσης να δει τις συντεταγμένες και να στείλει βοήθεια.

Στις 14:20 γίνεται αίτημα για ελικόπτερο γιατί οι άντρες της ΕΜΑΚ θα αργήσουν να φτάσουν. Στις 16:30 φτάνει η ΕΜΑΚ στα Ιωάννινα, ενώ επιχειρεί ελικόπτερο, ένα Agusta bell της αεροπορίας που δεν μπορεί να προσγειωθεί.

Στις 17:10 φτάνει ελικόπτερο sicorski με γάντζο και σχοινί που καταφέρνει να απεγκλωβίσει το παιδί. Στις 18:00 το ελικόπτερο προσγειώνεται στο αεροδρόμιο και τον παραλαμβάνει ασθενοφόρο όπου γίνονται καρδιοαναπνευστικές προσπάθειες.

Στις 18:10 ο 21χρονος βρίσκεται στο νοσοκομείο.