Οι ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν την Τετάρτη (26/01) στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας έδωσαν τη δυνατότητα στους περιβαλλοντικούς δορυφόρους να καταγράψουν με ικανοποιητική ακρίβεια τις καλυμμένες με χιόνι εκτάσεις σε Αττική, Βοιωτία και Φθιώτιδα, λίγες ώρες αφότου η κακοκαιρία Ελπίδα εξασθένησε, αναφέρει ανάρτηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στην ιστοσελίδα meteo.gr.

Στην εικόνα που ακολουθεί – προσθέτουν οι επιστήμονες – και ελήφθη νωρίτερα το μεσημέρι από το όργανο MODIS του Αμερικανικού περιβαλλοντικού δορυφόρου Aqua φαίνονται με έντονες γαλάζιες αποχρώσεις οι χιονοκαλυμμένες περιοχές ενώ λευκά εμφανίζονται τα νέφη:

Περισσότερα από 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα οι καλυμμένες από χιόνι εκτάσεις σε Αττική, Βοιωτία και Φθιώτιδα μετά την κακοκαιρία «Ελπίς», σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Όπως υπολογίστηκε από το ΕΕΑ και την υπηρεσία meteo.gr, λοιπόν, η επιφάνεια των χιονοκαλυμμένων περιοχών το μεσημέρι της Τετάρτης (26/01) ξεπερνά τα 6.000.000 στρέμματα, στις προαναφερθείσες περιοχές.

Καλός γενικά ο καιρός αύριο, Πέμπτη

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει γενικά αύριο Πέμπτη, με λίγες νεφώσεις και με πιθανότητα τοπικών ασθενών βροχών ή χιονόνερου στις Κυκλάδες και στα παραθαλάσσια της Κρήτης, καθώς επίσης τοπικές ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και της Ανατολικής Εύβοιας.

Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, που στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός και τοπικά στη Δυτική Μακεδονία ολικός. Η ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, ενώ η θερμοκρασία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα, και πάλι, με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 6 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 0 βαθμούς), -1 έως 9 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -2 έως 11 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -4 έως 6 βαθμούς), 0 έως 10 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, -2 έως 9 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ, στο Βορειοδυτικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά μέτριοι 5 μποφόρ και στο Καρπάθιο Πέλαγος ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα ανατολικά και βόρεια τμήματα και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται στην Αττική. Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός, κυρίως στα βόρεια τμήματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 9 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια, παγετός τις νυχτερινές και πρωινές ώρες κατά τόπους ισχυρός στα μεγαλύτερα υψόμετρα αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.