Στο μικροσκόπιο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει μπει η αναδρομική περικοπή του εφάπαξ στο Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Προσωπικού «Η Εθνική». Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί για την συνταγματικότητα ή μη της επίμαχης περικοπής μετά από προσφυγή υπαλλήλου της Εθνικής Ασφαλιστικής η οποία όταν συνταξιοδοτήθηκε, το Ιούλιο του 2012, υπολόγιζε να λάβει εφάπαξ 242.126 ευρώ και το ταμείο της έδινε 25.127 ευρώ.

Κατά της συζήτηση της προσφυγής οι δικηγόροι του Ταμείου επικαλέστηκαν την αναδρομική τροποποίηση του καταστατικού του, που έγινε με υπουργική απόφαση υπέρ της οποία έκανε παρέμβαση και το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας «Η Εθνική» (ΑΤ ΑΠΕ ).

Η δικηγόροι της υπαλλήλου έκαναν λόγο για αντισυνταγματική απόφαση η οποία είναι αντίθετη στην ΕΣΔΑ υπογραμμίζοντας ότι η μείωση του εφάπαξ δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα του εν λόγω Ταμείου (ΝΠΔΙΔ αυτοτελές, αυτόνομο και αυτοδιοικούμενο), το οποίο δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, ενώ το ασφαλιστικό του κεφάλαιο έχει σχηματιστεί αποκλειστικά από εισφορές των μελών του και έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση της.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.