Πάνω από την Ακρόπολη πέταξαν πριν από λίγο τα έξι υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale που παραλαμβάνει η χώρα μας, έχοντας πραγματοποιήσει μια πτήση 120 λεπτών από το Ιστρ της Γαλλίας και προσγειώνονται στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη χώρα μας.

Τα δικινητήρια μαχητικά έχουν αναχωρήσει στις 10:25 π.μ. από το Ιστρ και μόλις προσγειωθούν στην Τανάγρα, θα ενταχθούν κατευθείαν στην 332η Μοίρα. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει παραγγείλει συνολικά 24 Rafale με συνολικό κόστος που αγγίζει τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα δύο από έξι πρώτα αεροσκάφη που παραλαμβάνουμε είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για εκπαιδευτικούς λόγους ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα είναι μονοθέσια.

Θυμίζουμε ότι τα Rafale έχουν τη δυνατότητα να αδειάσουν όλο τον οπλισμό τους, να ρίξουν δηλαδή όσους πυραύλους έχουν φορτωμένους στα πτερύγιά τους, μένοντας επί της ουσίας μακριά από την ακτίνα εμβέλειας και ικανότητας του εχθρικού αεροπλάνου. Μπορούν για παράδειγμα να εκτοξεύσουν πυραύλους αέρος – αέρος Meteor που έχουν βεληνεκές από 500 μέτρα έως και… πάνω από 120 χιλιόμετρα (η μεγαλύτερη εμβέλεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο δυτικό οπλοστάσιο), εξουδετερώνοντας αντίπαλα αεροπλάνα που δεν τα βλέπει το ανθρώπινο μάτι στο οπτικό του πεδίο και εντοπίζονται απλώς και μόνο από τα ραντάρ.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καν να μπεις στη διαδικασία των κλειστών αερομαχιών όπως αυτές που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά στο Αιγαίο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών! Με το Rafale φορτωμένο με πυραύλους Meteor, ο αντίπαλος δεν μπορεί να απαντήσει στη βολή σου. Εσύ τον βλέπεις μέσα από το ραντάρ κι ας είναι 120 χιλιόμετρα μακριά, τον καταρρίπτεις και εκείνος δεν μπορεί να κάνει τίποτα προκειμένου να αντιδράσει.

Διαθέτει 14 πυλώνες όπλων που μπορούν να φέρουν ένα πολύ μεγάλο εύρος βλημάτων καθιστώντας το ένα ιπτάμενο οπλοστάσιο.

Στο αριστερό πτερύγιο έχουν συνήθως πυραύλους Cruise με βεληνεκές επίσης εκατοντάδων χιλιομέτρων για την εξουδετέρωση στρατιωτικών στόχων ενώ στο δεξί πτερύγιο υπάρχουν βόμβες των 250 κιλών έκαστη, για την εξουδετέρωση τεθωρακισμένων, που καθοδηγούνται με λέιζερ. Φέρουν έναν συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που τους δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητά τους κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορούν δε να απογειωθούν από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων.

Δείτε live