Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα και σίγουρα πριν τις 19 Ιανουαρίου που θα αφιχθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας τα πρώτα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά Rafale, έρχεται στην Ελλάδα το σύνολο των οπλικών τους συστημάτων, ένα εκ των οποίων έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό την Τουρκία καθώς δεν θα μπορεί να το αντιμετωπίσει. Πρόκειται για τους πυραύλους Meteor για τους οποίους έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος στην συγκεκριμένη αεροπορική βάση όπου θα βρεθούν προσωρινά.

Οι Meteor είναι πύραυλοι αέρος – αέρος που θα τοποθετηθούν στα Rafale και θα στρέφονται εναντίον όποιου επιβουλεύεται την εθνική μας ακεραιότητα. Έχουν τη δυνατότητα εμπλοκής εχθρικού αεροσκάφους όχι μονάχα εκτός του οπτικού τους πεδίου αλλά εκτός ακόμη και της εμβέλειας των ραντάρ τους, ενώ διαθέτουν προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης που τους καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικούς.

Το μεγάλο ατού που κάνει και τη διαφορά είναι ότι ο πύραυλος Meteor χρησιμοποιεί κινητήρα ramjet στερεού καυσίμου, που του δίνει τη δυνατότητα ελέγχου της ισχύος της πρόωσής του μετά την εκτόξευση του από το μαχητικό αεροσκάφος, σε αντίθεση με άλλους παρόμοιους πυραύλους. Επί της ουσίας δηλαδή, μόλις ο πύραυλος φύγει από το μαχητικό, χρησιμοποιεί την πρόωση που του παρέχει το σύστημα ramjet εξοικονομώντας έτσι σημαντική ποσότητα καυσίμου, την οποία αξιοποιεί στο αμέσως επόμενο στάδιο καθώς επιταχύνει λίγο πριν χτυπήσει τον εχθρικό στόχο αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά του, μειώνοντας παράλληλα τη δυνατότητα ελιγμών του αντιπάλου.

Ο λόγος που αποτελεί το φόβητρο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι επειδή ο Meteor μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 4 mach (τέσσερις φορές την ταχύτητα του ήχου δηλαδή, ήτοι… 4.900 χιλιόμετρα την ώρα) όταν τα υπερηχητικά μαχητικά F-16 που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των αεροσκαφών της γείτονος, μπορούν να κινηθούν το πολύ με ταχύτητα έως 2,05 mach. Όσον αφορά τέλος την εμβέλεια των πυραύλων Meteor δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση καθώς πρόκειται για διαβαθμισμένη πληροφορία, ωστόσο ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να πλήξει στόχο έως και 200 χιλιόμετρα μακριά. Για να έχετε μια αίσθηση της απόστασης, 200 χιλιόμετρα είναι σε ευθεία, από την Αθήνα μέχρι τη Λάρισα ή από την πόλη της Ρόδου έως τα παράλια της Σμύρνης.

Δείτε εδώ βίντεο που δείχνει την εκτόξευση πυραύλου Meteor από γαλλικό μαχητικό Rafale…