Στη δέσμευση πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στην επιβολή του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που δεν θα έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι και τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου προέβη ο γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Όσο δεν εμβολιάζονται κάθε μήνα θα τους επιβάλλεται πρόστιμο» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Πέμπτη (13/1).

Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμών για τους άνω των 50 ετών

Όπως σημείωσε «η υποχρεωτικότητα για τους άνω των 50 ετών είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά να ολοκληρώσουμε πρώτα το μέτρο αυτό και θα δούμε ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας αν χρειαστεί να κατεβούμε ηλικιακό όριο».

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι μόνο για τον Ιανουάριο το πρόστιμο θα είναι 50 ευρώ.

Εμβόλιο για τον κορονοϊό

Στη συνέχεια ο γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας υπολόγισε ότι από αυτούς 210.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους όσος δηλαδή είναι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος, και τους κάλεσε να εμβολιαστούν διαβεβαιώνοντας ότι θα τους δοθεί απόλυτη προτεραιότητα. «Παράλληλα, άλλοι 170.000 πολίτες άνω των 60 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους» είπε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε επίσης ότι έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα με τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό συμπεριλαμβανόμενων και όσων έχουν κάνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik.

«Για να επιβληθεί πρόστιμο σε κάποιον πρέπει να είναι κάτοικος Ελλάδος. Όσοι είναι κάτοικοι Ελλάδος και έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο εξωτερικό, λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα αναγνώρισης (emvolio.gov.gr) για τις χώρες της ΕΕ και άλλες 33 χώρες που συμμετέχουν στη ψηφιακό πιστοποιητικό όπου μπορούν να ανεβάσουν το πιστοποιητικό τους και γίνεται αναγνώριση του QR code. Για τις υπόλοιπες χώρες εκτός ΕΕ και 33 χωρών που συμμετέχουν όπως οι ΗΠΑ, από χθες μέσω ΚΕΠ μπορεί να αναγνωριστεί το πιστοποιητικό τους. Για τις υγειονομικές εξαιρέσεις έχουν συσταθεί υγειονομικές επιτροπές, οι αιτήσεις γίνονται μέσω του emvolio.gov.gr» είπε.

Θεμιστοκλέους – Εμβολιασμός παιδιών: Χθες ανοίξαμε γύρω 7.000 ραντεβού στις καινούργιες εμβολιαστικής γραμμές στο Παίδων Πεντέλης

Εμβολιασμός παιδιών

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς των παιδιών ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι «χθες ανοίξαμε γύρω 7.000 ραντεβού στις καινούργιες εμβολιαστικής γραμμές στο Παίδων Πεντέλης».

«Από χθες το βράδυ έχουν κλειστεί τα 2.000 ραντεβού άρα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού και στην Αττική» είπε.

«Στα παιδιά θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και μετά την παρέλευση του επταμήνου» τόνισε.