Με ουρές για ένα rapid test, οι οποίες ξεκίνησαν να …στήνονται από τα ξημερώματα σήμερα Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022, αρχίζει η πρώτη εβδομάδα της νέας χρονιάς η οποία κυριαρχείται από την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον. Μάλιστα, εδώ και μερικές ημέρες οι ουρές έξω από Κέντρα Υγείας, κινητές μονάδες ΕΟΔΥ και φαρμακεία είναι πολύ μεγάλες. Πολλοί από τους πολίτες που σπεύδουν να κάνουν ένα τεστ είναι στενή επαφή ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος ή βρέθηκαν σε σημείο υψηλού συνωστισμού. Αρκετοί άλλοι όμως, απ’ ο, τι φαίνεται, φοβούνται μήπως έχουν κολλήσει κορονοϊο και δεν το γνωρίζουν ή μπαίνουν στη λογική της αυτοδιάγνωσης -«όσα περισσότερα τεστ κάνουμε τόσο πιο σίγουροι θα είμαστε». Σημαντική μερίδα του κοινού μοιάζει να κινείται υπό το κράτος του πανικού.

«Τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν συνάδελφοι που μέσα σε λίγες ώρες έκαναν 400 και 500 rapid test» λέει στο Newsbeast ο φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Κακονίκος, μέλος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής ο οποίος όμως αποδίδει τις ουρές στο γεγονός πως τις ημέρες των αργιών τα εφημερεύοντα φαρμακεία σήκωσαν το βάρος των τεστ όλου του λεκανοπεδίου. «Από σήμερα οι ουρές εντοπίζονται όπως βλέπετε εκεί όπου τα τεστ γίνονται δωρεάν» συνεχίζει να μας εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει: «οι περισσότεροι πολίτες που το κάνουν έχουν συμπτώματα ή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Παρόλα αυτά, υπάρχει σε κάποιο ποσοστό κι η λογική του “πάμε να δούμε τι γίνεται”. Ο κάθε ένας από εμάς άλλωστε έχει πια στον κύκλο του επιβεβαιωμένα περιστατικά άρα είναι και διαφορετική η ανησυχία από ότι πριν τον εκτροχιασμό των κρουσμάτων».

Ουρές για ένα rapid test πριν την Πρωτοχρονιά

H Άννα Μαστοράκου, πυρηνική γιατρός, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και αντιπρόεδρος Α’ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είναι πολύ σκεπτική για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή τα rapid test.

«Στην Πάτρα οι φαρμακοποιοί έχουν ρίξει πάρα πολύ τις τιμές και τα rapid test γίνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα στα φαρμακεία» μας λέει η ίδια και συνεχίζει: «Το πρόβλημα είναι ο τρόπος λήψης του δείγματος που για εμένα είναι απαράδεκτος. Δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι οι υπάλληλοι των φαρμακείων για αυτή την εργασία. Έχω δει τεστ να πραγματοποιούνται στο δρόμο. Δεν μπορούν οι φαρμακοποιοί να αναλάβουν αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο έργο. Η αξιοπιστία όλων αυτών των τεστ, κατά την γνώμη μου, πέφτει μόνο και μόνο από τον τρόπο λήψης του δείγματος. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η Όμικρον θέλει πάρα πολύ προσοχή γιατί φαίνεται πως σε ένα ποσοστό της τάξης του 10% περίπου τα rapid test χάνουν την ευαισθησία τους απέναντι στην Όμικρον. Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί η Όμικρον δεν δίνει τόσο μεγάλα ιικά φορτία όσο η Δέλτα για αυτό και στην Δέλτα η ανιχνευσιμότητα ήταν πιο εύκολη. Ειδικά αν κάποιος κάνει rapid test χωρίς να έχει συμπτώματα, τότε πέφτει ακόμα περισσότερο η ευαισθησία του rapid test. Εγώ η ίδια έχω διαπιστώσει πολλές φορές το μοριακό τεστ να είναι θετικό και τα rapid να έχουν βγει αρνητικά. Στα self test η ανιχνευσιμότητα πέφτει ακόμα πιο κάτω. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν πως γιγαντώνεται ο κύκλος της μετάδοσης αν κάποιος επαναπαυτεί με ένα θετικό αποτέλεσμα σε ένα rapid test. Για να μη θίξουμε το παράδοξο των πολιτών που συνωστίζονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις επί ώρα για να κάνουν ένα rapid test. Με αυτό τον τρόπο είναι σαν να κάνουμε τελικά…μια τρύπα στο νερό».

Πότε πρέπει να γίνεται το rapid test

Σύμφωνα με την κα Μαστοράκου, τα rapid test πρέπει να διενεργούνται στο σωστό παράθυρο του χρόνου. Αυτό είναι την τρίτη με πέμπτη ημέρα από την επαφή με ένα θετικό κρούσμα ή από την παρουσία του πολίτη σε ένα σημείο επικίνδυνο. «Πολλοί πολίτες κάνουν το λάθος να πάνε κατευθείαν για τεστ» μας εξηγεί η κα Μαστοράκου και συμπληρώνει: «Το να πηγαίνουμε επίσης για rapid με τη λογική του φόβου ή με τη λογική της συχνής αυτοδιάγνωσης είναι πρακτική χαμηλής διαγνωστικής αξίας.

rapid test

Τα pcr test είναι σίγουρα πιο αξιόπιστα αλλά φυσικά για πολύ κόσμο η πιο υψηλή τιμή τους παίζει μεγάλο ρόλο. Πολλοί, επιλέγουν να βρουν ένα rapid test με €5. Δεν μπορεί να μη βρίσκει τόσο φτηνό τεστ ο διαγνωστικός κλάδος και να το βρίσκουν οι φαρμακοποιοί- πιστεύουμε πως πολλά από αυτά τα τεστ δεν τηρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές. Τα τεστ είναι ένα εργαλείο που μπορεί να να μας δώσει μια καλή εικόνα της εξέλιξης της πανδημίας αλλά πρέπει να γίνονται στοχευμένα».

«Να διερευνηθούν τα σημεία που γίνονται δωρεάν rapid test»

Η κα Μαστοράκου σημειώνει σε αυτό το σημείο πως το να δίνονται δωρεάν rapid test σε όλους τους πολίτες είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα και όχι μόνο στο οικονομικό του σκέλος. «Είδαμε τι έγινε και με τα δωρεάν self test που πολλοί δεν τα δήλωναν καν» λέει η ίδια και προσθέτει: «Όπως είπα και προηγουμένως τα rapid test πρέπει να γίνονται με σύστημα, με έλεγχο από τους φορείς, σε σωστό timing και με σωστή δειγματοληψία. Δεν είναι για να πραγματοποιούνται στα τυφλά όπως σε ένα βαθμό συμβαίνει τώρα. Κέντρα Υγείας και κλιμάκια του ΕΟΔΥ κάνουν δωρεάν rapid test. Αυτό που πρέπει λοιπόν να γίνει είναι να προσαυξηθούν αυτά τα σημεία».

Καθημερινά δωρεάν rapid test από τον ΙΣΑ και οσονούπω και δωρέαν pcr test

Την ίδια στιγμή, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε από σήμερα να πραγματοποιεί δωρεάν rapid test σε δήμους της Αθήνας. Σήμερα οι έλεγχοι πραγματοποιούνται μέχρι τις 14.00 στην κεντρική πλατεία του δήμου Ηρακλείου (με πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου) ενώ αύριο Τρίτη 4 Ιανουαρίου θα πραγματοποιούνται από τις 10.00 μέχρι τις 14.00 στο Πεδίον του Άρεως και την Τετάρτη (5 Ιανουαρίου) στην Πετρούπολη. Για να κάνει κάποιος τεστ, δεν χρειάζεται ραντεβού, παρά μόνο να κρατάει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα και να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του. Μιλώντας στο Newsbeast ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης μας είπε το εξής: «είναι πολύ σημαντικό τα rapid test που υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα να γίνονται αυτή τη στιγμή και σε περίοδο που ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι γιορτές, να είναι καλά rapid test και αξιόπιστα. Εφεξής, ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής θα παρέχουν δωρεάν rapid test καθημερινά και σε έναν διαφορετικό δήμο της Αθήνας. Σκεφτόμαστε άμεσα να προχωρήσουμε και στη διενέργεια δωρεάν pcr test σε συγκεκριμένες ηλικίες πολιτών όπως π.χ οι άνω των 60 ετών. Θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις άμεσα».