Καθημερινά έξι μαθητές ενός δημοτικού σχολείου στην ανατολική Θεσσαλονίκη πηγαίνουν στο γραφείο του διευθυντή. Εκεί τους περιμένει ένα «δεκατιανό» γεύμα. Έτσι αθόρυβα και χωρίς να γίνει αντιληπτό από τη σχολική κοινότητα, αποφάσισαν να προσφέρουν ανακούφιση, γονείς και δάσκαλοι σε παιδιά που υποσιτίζονται λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικογένειά τους.

Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει ο συγκεκριμένος διευθυντής την κατάσταση στο δικό του σχολείο. Όμως, όπως δήλωσε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Άγγελος Πολυζωίδης παρόμοιες συνθήκες υπάρχουν σε πολλά σχολεία στα οποία καλούνται να δώσουν λύση οι διευθυντές, πολλές φορές σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

Η μέθοδος που επιλέγεται είναι κατά περίπτωση και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα αν στο σχολείο υπάρχει κυλικείο ή όχι. Σύμφωνα με τη διευθύντρια ενός άλλου δημοτικού σχολείου, οι δικοί της μαθητές που είχαν πρόβλημα υποσιτισμού λόγω οικονομικών δυσκολιών, περνούσαν από το φούρνο της γειτονιάς -με τον οποίο είχε κάνει συμφωνία το σχολείο- και έπαιρναν δωρεάν κάποιο κολατσιό.

“Έχω εμπιστοσύνη στους διευθυντές των σχολείων”, λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Πολυζωίδης, “είναι όλοι εξαιρετικοί και προσπαθούν διακριτικά να βοηθήσουν όσο μπορούν τα παιδιά που υποσιτίζονται, χωρίς κι εκείνα τα ίδια να νοιώθουν άσχημα”.

«Υπάρχουν γονείς που πριν από 2 ή 3 χρόνια δεν δέχονταν αυτήν την παροχή για τα παιδιά τους. Τώρα όμως, κάμφθηκαν όλες οι αντιστάσεις καθώς οι άνθρωποι έχουν σοβαρό πρόβλημα”, πρόσθεσε ο κ.Πολυζωίδης.
Αυτές τις εικόνες περιέγραψαν εκπαιδευτικοί με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου για την κοινωνική δράση «suppARTing students» της «Πολιτείας Πολιτισμού» που έχει ως στόχο να ενισχύσει οικονομικά την προσπάθεια για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού των μαθητών που παρατηρείται σε σχολεία και των δύο πρωτοβάθμιων Διευθύνσεων (Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης).

Η δράση περιλαμβάνει μια έκθεση που θα γίνει στη Νέα Υόρκη και στην οποία συμμετέχουν και προσφέρουν αφιλοκερδώς τα έργα τους 65 καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού, από διάφορες εικαστικές τέχνες, όπως ζωγραφική, ψηφιακή ζωγραφική, πυρογραφία, γλυπτική, χαρακτική, σκιτσογραφία, φωτιστική τέχνη, κολάζ. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο New York Design Center και θα διαρκέσει από τις 15 έως τις 21 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Ρουμελιώτη, καλλιτεχνικό διευθυντή της δράσης “suppARTing students”, όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθούν σε 300 μαθητές 25 δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης που σιτίζονται ανεπαρκώς λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης των οικογενειών τους.

Για τον ίδιο λόγο θα πραγματοποιηθεί μεγάλη μουσική συναυλία την Κυριακή 10 Μαΐου (στις 20.00) στην «Πύλη Αξιού», με τίτλο «Έτσι αγαπάει η Θεσσαλονίκη».

Στη συναυλία θα συμμετάσχουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Νίκος Μακρόπουλος, Μελίνα Ασλανίδου, Άγγελος Διονυσίου, Λένα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Χρυσοχοΐδης, Ζαφείρης Μελάς, Γιώργος Γιασεμής, Κωνσταντίνος Καραγέλης, Πέλα και Στάθης Νικολαΐδης κ.α.

Όλες οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της δράσης“suppARTing students” τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και έχουν τη στήριξη του Hellenic Relief Foundation.