Σε εκταμιεύσεις για τις αναγκαίες δαπάνες των Δήμων που δεν κατέστη δυνατόν να αποπληρωθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 – αν και υπήρχαν οι προβλεπόμενοι πόροι – θα μπορούν να προβούν οι ΟΤΑ.

Η σχετική ρύθμιση συμπεριλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατίθεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση- Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις». Η κατάθεση της τροπολογίας «για την ανατροπή ανάληψης υποχρεώσεων των δήμων», όπως αναγράφεται, αποτελούσε αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η προθεσμία θα ισχύει 10 ημέρες μετά τη δημοσίευση του νόμου. Έτσι, όσες αναλήψεις υποχρεώσεων Δήμων δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι τέλους του έτους 2014, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι την παραπάνω ημερομηνία. Με αυτόν τον τρόπο, τονίζει η ΚΕΔΕ, οι δήμοι θα μπορούν να ανταποκριθούν σε δαπάνες ζωτικής σημασίας όπως η πληρωμή καυσίμων, προμηθειών κ.λπ. που άπτονται της εύρυθμης και σωστής λειτουργίας, ιδίως των νησιωτικών Δήμων.