Τα επιχειρηματικά δίκτυα μεταξύ των επιχειρήσεων, που συνάπτονται με σκοπό την επιχειρηματική δραστηριότητα και την απόδοση σε όρους κόστους – οφέλους φιλοδοξούν να δώσουν απάντηση στα νέα οικονομικά δεδομένα που αγγίζουν και τον κλάδο του τουρισμού.

Μιλώντας με αφορμή την ημερίδα «Εξοικονόμηση-Αξιοποίηση-Αποδοτικότητα σε περιβάλλον κρίσης» που έλαβε χώρα χθες, ο γενικός διευθυντής της Leading Tourism Cluster, Μανόλης Κυριακίδης, επεσήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων μπορεί να επιτευχθεί μέσω της δικτύωσής τους σε clusters, σε επιχειρηματικά δίκτυα καθώς επίσης και μέσω των διαφόρων εφαρμογών που παρέχει σήμερα το Διαδίκτυο.

Το cluster αποτελεί στην ουσία ένα πιο εξελιγμένο δίκτυο επιχειρήσεων όπου εκτός από τη σχέση προμηθευτή -επιχείρησης εμπλέκονται και η σχέση επιχείρησης -κράτους και επιχείρησης – εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ούτω καθεξής.

Στον κλάδο του τουρισμού η δικτύωσή των επιχειρήσεων σε clusters αναδεικνύεται σε αναγκαιότητα, ως η μοναδική μέθοδος επιβίωσης αλλά και ανάπτυξης σε βάθος χρόνου που γεννά ισχύ, σε χαλεπούς καιρούς, όπως αυτούς τους οποίους διανύουμε, τόνισε.

Απευθυνόμενος στο εξειδικευμένο ακροατήριο της χθεσινής ημερίδας επισημάνθηκε, ότι το διαδικτυακό σύστημα ηλεκτρονικής παραγγελιοληψίας, το οποίο σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τα μέλη του LTC διευκολύνει την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των ξενοδοχείων και των προμηθευτών και διαπραγματεύεται τις καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς.

«Αυτή τη στιγμή, δεχόμαστε τις χαμηλότερες, σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, προσφορές από τους προμηθευτές ξενοδοχείων. Το ποσοστό αγγίζει ακόμη και το 5-30% σε σχέση με τις τιμές που κυκλοφορούν στην αγορά για τα ίδια προϊόντα και υπηρεσίες».

Τα ξενοδοχεία κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας συστήματος, τα οποία ήταν συνηθισμένα στην παλαιά πρακτική διεκπεραίωσης προμηθειών, ήταν διστακτικά στην αρχή, πραγματοποιώντας συναλλαγές με καταχωρήσεις 5,018 ενώ το δεύτερο χρόνο οι καταχωρήσεις άγγιξαν τις 9,722 , ενώ το 2010 οι καταχωρήσεις ήταν 16,500 και το 2011 αναμένονται να αγγίξουν τις 20.000.

Τέλος, ο συνολικός διαπραγματευόμενος τζίρος μαζί με την πρόβλεψη για το 2011 δείχνει ότι θα αγγίξει τα 52 εκατ. ευρώ.