Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει η απογραφή πληθυσμού – κατοικιών 2021, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Απογραφείς αντιμετωπίζουν αντιδράσεις από πολίτες που αρνούνται να απογραφούν και οδηγούνται σε παραίτηση, φάκελοι με τους κωδικούς δεν έχουν φτάσει ακόμη στα νοικοκυριά.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Θάνος Θανόπουλος, εξήγησε πως σε κάποιες περιοχές υπάρχουν θέματα με απογραφείς, με κωδικούς που δεν έχουν μοιραστεί. Ο ίδιος ζήτησε υπομονή από τους πολίτες, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

Πότε καλούμε την ΕΛΣΤΑΤ για τον κωδικό της απογραφής

Αν κάποιος πολίτης δεν έχει λάβει τον φάκελο με τον μοναδικό κωδικό και αυτός έχει έρθει στους γείτονές του, θα πρέπει να τηλεφωνήσει στην ΕΛΣΤΑΤ και να πάρει τον κωδικό, εξήγησε ο κ. Θανόπουλος. «Σημαίνει ότι κάπου έχει παραπέσει ο φάκελος. Αν όμως δεν έχει έρθει και στους γείτονές του σημαίνει ότι το συγκεκριμένο τοπογραφικό τμήμα έχει μείνει χωρίς διανομή».

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ διαβεβαίωσε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η διανομή των φακέλων και θα δοθεί η παράταση που απαιτείται για να ολοκληρώσουν οι πολίτες τη διαδικασία της αυτοαπογραφής.

Σημείωσε ακόμη πως οι κωδικοί θα φτάσουν στις περισσότερες αστικές, ημιαστικές περιοχές και στα χωριά, ενώ σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις όπως απομακρυσμένα νησιά θα μεταβεί ο ίδιος με το λιμενικό για να ολοκληρώσει την απογραφή.

Στη σελίδα της ΕΛΣΤΑΤ έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που αφορούν την επικοινωνία για απογραφόμενους.

Τα δύσκολα αναμένονται στα σπίτια όπου θα γίνει κατά πρόσωπο η διαδικασία

Σύμφωνα με τον κ. Θανόπουλου τα δύσκολα αναμένονται στα σπίτια όπου θα γίνει κατά πρόσωπο η διαδικασία, όπου είναι πιθανό να ζουν άτομα που δεν επιθυμούν να απογραφούν καθόλου. Για τους αρνητές της απογραφής σημείωσε: «Το ακούω, το καταλαβαίνω, δεν μπορώ… Φαντάζομαι ότι ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους».

Γιατί ρωτούν για την τουαλέτα;

Σε σχέση με την ερώτηση για την τουαλέτα, η οποία έχει συζητηθεί από κάποιους, σημείωσε πως έχει να κάνει με την καταγραφή των βασικών συνθηκών διαβίωσης. «Κάποιοι από τους πολίτες μπορεί να τις θεωρούν παρωχημένες, σίγουρα οι ερωτήσεις αυτές δεν θα έπρεπε να αποτελούν λόγο για να υπονομευτεί η διαδικασία της απογραφής».

«Σε κάποιους οι ερωτήσεις ακούγονται γελοίες, αλλά είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι», συμπλήρωσε

Πρόσθεσε ότι η απογραφή του 2021 είναι πάρα πολύ δύσκολη, λόγω κορονοϊού καθώς και λόγο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

Για τους μετανάστες, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ τόνισε ότι απογράφονται όλοι, θεωρούνται όμως μόνιμοι κάτοικοι όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από 12 μήνες όπως και στις άλλες χώρες.

Αναμένεται μικρή μείωση του πληθυσμού

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο πληθυσμός της χώρας μας αναμένεται μειωμένος κατά 150.000 με 200.000 άτομα. Τα τελικά αποτελέσματα της απογραφής μετά τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις, αναμένονται στους δύο με τρεις πρώτους μήνες του 2022.