Όσο και αν ξορκίζουν στην κυβέρνηση το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων καθημερινά οι αριθμοί είναι αμείλικτοι με εκείνους των νεκρών και διασωληνωμένων να προβληματίζουν περισσότερο και από τον αριθμό των κρουσμάτων. Τα νέα μέτρα τουλάχιστον σε κόκκινες περιοχές μοιάζουν μονόδρομος εκτός και αν συνεχιστεί η τάση αύξησης των εμβολιασμών με την πρώτη δόση. Ζητούμενο είναι βέβαια να σπεύσουν να εμβολιαστούν με την 3η δόση και όσοι έχουν κάνει ήδη το βήμα.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ασφυξία στα νοσοκομεία

Το Σαββατοκύριακο ήταν εφιαλτικό ειδικά για το σύστημα υγείας στην Βόρεια Ελλάδα. Το Σάββατο καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών εδώ και πολλούς μήνες με 385 ασθενείς να μπαίνουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Θεσσαλονίκη η εφημερία για την Κυριακή στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου έκλεισε με όλες τις κλίνες ΜΕΘ γεμάτες και τουλάχιστον 7 ασθενείς σε αναμονή.

Μέτρα τοπικού χαρακτήρα;

Η φράση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη «τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε στο μέτρο του εφικτού τα οριζόντια μέτρα να μην επηρεάζουν πολύ τη ζωή των εμβολιασμένων», δείχνει ότι όλα παραμένουν στο τραπέζι.

Οι επιστήμονες επιμένουν ότι αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί ο μόνος τρόπος να ανακοπεί η πανδημία είναι μέτρα από τα… παλιά.

Μεταξύ αυτών σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η επαναφορά της απαγόρευσης της μουσικής, ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας της εστίασης μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα, να υπάρχουν ξανά μόνο καθήμενοι στα κέντρα διασκέδασης αλλά και να επανέλθει η υποχρεωτική η μάσκα παντού τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους.

Εν τω μεταξύ σήμερα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους της εστίασης και του λιανεμπορίου. Στην συνάντηση αυτή αναμένεται να γίνει μια αποτίμηση των δυο πρώτων 24ωρων με τα νέα μέτρα και δεν αποκλείεται να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις.

Υποχρεωτικότητα: Μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες;

Για πρώτη φορά ακούστηκε από επίσημα χείλη, αυτά του υπουργού Ανάπτυξης, ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Όπως εξήγησε, μέσα στο καλοκαίρι αυτό δεν γινόταν πρακτικά, γιατί υπήρχε έλλειμμα εργαζομένων στην εστίαση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του άφησε μια μικρή χαραμάδα λέγοντας ότι η υποχρεωτικότητα δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις επιλογές. «Ιδιαίτερα για την εστίαση», τόνισε, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέραν της σύστασης για εμβολιασμό, υπάρχει ένα πάρα πολύ αυστηρό πλαίσιο για τους εργαζόμενους που δεν είναι εμβολιασμένοι που προβλέπει συνεχή εργαστηριακό έλεγχο με rapid και μοριακά test.

Αυξάνονται οι εμβολιασμοί με την πρώτη δόση

Τις τελευταίες ημέρες και υπό το πρίσμα της εφαρμογής των νέων μέτρων αυξάνονται οι εμβολιασμοί τόσο με την πρώτη δόση όσο και με την που θεωρείται άκρως απαραίτητη για να θωρακιστούν ξανά όσοι είχαν ήδη κάνει και τα δυο τσιμπήματα.

Από τους 6.000 με 7.000 ημερήσιους εμβολιασμούς φτάσαμε στους 30.000 με 35.000.

Σε ισχύ από σήμερα τα μέτρα σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες

Την ίδια ώρα, σήμερα είναι η πρεμιέρα μέρους των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ το Σάββατο. Κι αυτό, γιατί οι τράπεζες αλλά και το Δημόσιο ήταν κλειστά το Σαββατοκύριακο. Οι πολίτες που θα θέλουν να επισκεφθούν κάποιο τραπεζικό κατάστημα ή δημόσια υπηρεσία θα πρέπει:

  1. Να διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών) ή
  2. Εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (μοριακού ή rapid) COVID-19.
  3. Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσομένων (το οποίο είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο για το σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών).

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών:

  1. Οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο με τη διαδικασία που θα καθοριστεί από τις τράπεζες μέλη της ΕΕΤ και θα τελούν σε συνάρτηση με τη γεωγραφική περιοχή και το είδος των παρεχόμενων ανά κατάστημα υπηρεσιών.
  2. Μη συμμόρφωση των συναλλασσομένων προς τα ανωτέρω θα καταγράφεται στο τηρούμενο από τα καταστήματα βιβλίο συμβάντων και θα αναφέρεται αρμοδίως στις αρχές.
  3. Υπενθυμίζεται στους συναλλασσόμενους ότι η καταπολέμηση της πανδημίας προϋποθέτει την τήρηση των μέτρων ασφαλείας από όλους μας. Ενδείκνυται ως εκ τούτου η χρήση των εναλλακτικών δικτύων εξυπηρέτησης (ΑΤΜ που είναι εγκατεστημένα σε εξωτερικούς χώρους), και των ευρύτατων δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής τραπεζικής». μάσκα παντού τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους.