Οι τελευταίες επιθυμίες του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου στα 96 του χρόνια σχετικά με τα πνευματικά του δικαιώματα, το σπίτι του αλλά και την περιουσία του ήρθαν στο φως μετά το άνοιγμα των διαθηκών, πέντε τον αριθμό.

Σύμφωνα με τον Alpha, ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκαθαρίζει στην διαθήκη του πως όποιος αμφισβητήσει την επιθυμία του χάνει κάθε δικαίωμα από αυτά που παίρνει από αυτή, και θα πρέπει να περιοριστεί σε αυτά που έχει λάβει όσο ο μουσικοσυνθέτης ήταν εν ζωή.

Στη διαθήκη που συνέταξε στις 28 Ιουνίου 2017 αναφέρει ότι «ο σεβασμός στη μνήμη μου επιβάλλει να τηρηθεί κατά γράμμα η διαθήκη μου». Σημειώνει δε πως αν κάποιος προσφύγει στη δικαιοσύνη παρακαλεί τους δικαστές να λάβουν υπόψη τους το ειδικό βάρος των επιθυμιών του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης καθιστά τα δύο παιδιά κληροδόχους και όχι κληρονόμους των πνευματικών του δικαιωμάτων, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εισπράττουν αλλά ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εκποιήσουν τα πνευματικά του δικαιώματα, Μοναδικός κληρονόμος των πνευματικών του δικαιωμάτων είναι ο μουσικός εκδοτικός οίκος, με τον οποίο συνεργαζόταν και ο οποίος θεωρεί ότι θα τα διαχειριστεί καλύτερα.

«Στην αγαπημένη μου κόρη Μαργαρίτα – Ασπασία Θεοδωράκη υπενθυμίζω όσα ήδη επί δεκαετίες της παρείχα εν ζωή, σε χρήματα και ακίνητα, όπως ενδεικτικά για την κάλυψη του συνόλου των εξόδων των επαγγελματικών της πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων για τη διαβίωση της ίδιας και της οικογένειάς της» αναφέρει για την κόρη του σε ένα απόσπασμα.

Επιθυμία το σπίτι του να γίνει μουσείο και τι λέει για τον Νίκο Κουρή

Αναφορικά με την επιθυμία του το σπίτι του με θέα την Ακρόπολη να γίνει μουσείο με ευθύνη του κράτους αναφέρει τα εξής: «’Όσον αφορά τα προσωπικά μου αντικείμενα που υπάρχουν στην οικία μου επί της οδού Επιφανούς 1, που ανήκουν σε μένα εφόσον έχουν αγοραστεί από εμένα ή έχουν δοθεί ως δώρο σε μένα και επομένως αυτά μπορώ να τα διαθέσω ορίζω λοιπόν να παραμείνουν στο σπίτι αυτό εφόσον μετατραπεί σε μουσείο, με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους, και όχι των σημερινών ιδιοκτητών του. Διαφορετικά να παραδοθούν στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη».

Αναφορά κάνει και στον Νίκο Κουρή, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι γιος του, λέγοντας στη διαθήκη του ότι «Ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός Mikis Radio, ξεκίνησε εδώ και περίπου δύο χρόνια με πρωτοβουλία του Νίκου Κουρή (Θεοδωράκη), όπως υπογράφει, και τον θεωρώ ως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μού έχουν γίνει, εκπέμποντας τη μουσική μου, από τα λαϊκά μου τραγούδια μέχρι τις όπερες να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων ώστε να διευκολυνθεί έτσι η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου του».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.