Την αποκάλυψη ότι ζήτησαν από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού έκανε ο Διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γ. Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Ο εντατικολόγος αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας σημαίνει αύξηση των εμβολιασμών και επέκταση της υποχρεωτικότητας σε διάφορες κατηγορίες και δραστηριότητες».

Περιγράφοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία σημείωσε ότι «περάσαμε μία από τις δυσκολότερες εφημερίες του τέταρτου κύματος. Είμαστε στο 100% της κάλυψης των κλινών ΜΕΘ και 98% των απλών κλινών. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Η μόνη ελπίδα είναι ο έλεγχος της πανδημίας έξω από το νοσοκομείο».

Κορονοϊός – Καπραβέλος: Πρέπει να εμβολιαστούν 1.000.000 συνάνθρωποί μας

Ο εντατικολόγος έκανε λόγο για «τραγικό χειμώνα» αν δεν εμβολιαστούν ακόμα 1 εκατ. άνθρωποι, υπογραμμίζοντας πως ο φόβος είναι αυτός που τους αποτρέπει από τον εμβολιασμό.

«Πρέπει περίπου 1.000.000 συνάνθρωποί μας να εμβολιαστούν γιατί ο χειμώνας θα είναι τραγικός. Η υποχρέωση δεν είναι αυτό που αισθάνεται κανείς όταν αφορά μια ιατρική οδηγία. Η υποχρέωση είναι απέναντι στον εαυτό του και την κοινωνία», είπε ενώ όσον αφορά την στάση της Εκκλησίας απέναντι στους εμβολιασμούς την χαρακτήρισε πολύ θετική.

Παράλληλα σημείωσε ότι «δεν πρέπει άκαιρα να τονίζουμε το τέλος της πανδημίας και την επάνοδο στην κανονικότητα».

«Την 28η Οκτωβρίου θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα που δεν θέλει το σύστημα υγείας»

Μιλώντας για τον συνωστιμό που αναμένεται στους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι «δεν είναι η παρέλαση ή η δοξολογία, είναι ο συνωστισμός. Θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη κινητικότητα που αυτή την στιγμή δεν θέλει ούτε το σύστημα υγείας ούτε η χώρα μας».

«Να επιστρατευθεί και ο ιδιωτικός τομέας»

Ο Νίκος Καπραβέλος ζήτησε να επιστρατευθεί και ο ιδιωτικός τομέας για να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

«Υπάρχει εξουθένωση. Αυτή την στιγμή πρέπει να βοηθήσει και ο ιδιωτικός τομέας. Στο νοσοκομείο, οι συνάδελφοί μου, δεν μπορούν να προσφέρουν άλλο. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης άλλου προσωπικού. Πρέπει να ληφθούν μέτρα έξω από τα νοσοκομεία. Αύξηση των εμβολιασμών, αυστηριοποίηση των πρωτοκόλλων και όχι, προς Θεού, πανηγυρισμοί για το τέλος της πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά.