Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς, οι προβλέψεις για αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά και στη σχολική κοινότητα αρχίζουν να κυριαρχούν εκπαραθυρώνοντας τα πιο ψύχραιμα σενάρια των προηγούμενων ημερών, όπου επικρατούσε η αισιοδοξία ότι το φετινό πλάνο του υπουργείου δεν θα στέλνει τα παιδιά τόσο εύκολα στην τηλεκπαίδευση. Οι απόψεις που ακούγονται είναι πολλές. Το μόνο βέβαιο είναι η αγωνία παιδιών και μαθητών για το πώς θα εξελιχθεί το φετινό πλάνο.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

H Μαρία Τσολιά Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» σημειώνει κατ’ αρχάς πως αυτή τη στιγμή κύμα κορονοϊού στα παιδιά, δεν υπάρχει. Όπως μας δίνει η ίδια την εικόνα: «Στα Παίδων νοσοκομεία της Αθήνας, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη – ούτε αύξηση νοσηλειών βλέπουμε, ούτε πολλά θετικά περιστατικά. Τον Αύγουστο όντως υπήρχε μια κινητικότητα στα παιδιά αλλά δεν προχώρησε η κατάσταση. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή γενικώς δεν έχουμε έξαρση κρουσμάτων. Ξεκινάμε άρα από καλή βάση»

Όπως όμως τονίζει η ίδια, τη φετινή σχολική χρονιά, πολύ περισσότερο από την περσινή, η ευθύνη των ενηλίκων απέναντι στα παιδιά είναι μεγαλύτερη. «Δεδομένου ότι ειδικά τα παιδιά του δημοτικού δεν μπορούν να εμβολιαστούν η ευθύνη για την προστασία τους πέφτει στους καθηγητές και στους γονείς τους. Οι ενήλικοι με τον εμβολιασμό τους πρέπει να προστατέψουν τα παιδιά. Σε αυτούς πέφτει το κύριο βάρος της ευθύνης για τη μετάδοση στα σχολεία. Ναι, περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων. Το βλέπουμε να συμβαίνει σε ΗΠΑ και Σκωτία. Παρ’ όλα αυτά τα σχολεία εκεί δεν κλείνουν. Η κινδυνολογία δεν βοηθά λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων, χρειάζεται ψυχραιμία».

Βατόπουλος: Είναι προσπάθεια με ρίσκα και κινδύνους αλλά ο στόχος είναι να λειτουργήσει

Με τη σειρά του, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κάνει λόγο για μια προσπάθεια που ενέχει ρίσκα και κινδύνους, για ένα στοίχημα όμως που πρέπει να κερδηθεί, μιας και η τηλεκπαίδευσης και τα κλειστά σχολεία έγινε, όπως λέει ο ίδιος ένα τρομερό βάρος στους ώμους των παιδιών. «Δυστυχώς ο εμβολιασμός των παιδιών, για τις ομάδες που έχει ανοίξει κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Ο εμβολιασμός στα παιδιά πρέπει να ανεβάσει στροφές. Αυτό που θα συμβεί στο δια ταύτα με το άνοιγμα των σχολείων είναι ότι θα προχωράμε μέρα τη μέρα, παρατηρώντας στενά τι θα συμβαίνει και αυτό είναι το μόνο ρεαλιστικό σενάριο.

Πήραμε μια απόφαση να λειτουργήσουν τα σχολεία με ένα συγκεκριμένο πλάνο. Αν όμως τα κρούσματα αυξηθούν πολύ και δούμε μια κακή εικόνα δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε δραστικές αποφάσεις, όπως το κλείσιμο των σχολείων. Η αντίδραση μας θα είναι άμεση. Το ότι τις πρώτες ημέρες θα δούμε κρούσματα στα σχολεία είναι κάτι που το περιμένουμε αφού τα πολλά τεστ θα δώσουν την εικόνα. Θα δώσουμε ένα περιθώριο χρόνου μέχρι να καταλάβουμε ποια είναι η αληθινή εικόνα».