Πριν από δύο ημέρες, ο πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών στα ιατρεία των παιδιάτρων, αίτημα που είχαν διατυπώσει οι παιδίατροι από τη πρώτη στιγμή που άνοιξε ο εμβολιασμός των εφήβων στη χώρα μας. Λίγες μόλις ημέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων γονείς, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, όλοι περιμένουν με αγωνία και ενδιαφέρον να δουν τι θα συμβεί τη φετινή σχολική χρονιά, όπου το στοίχημα δεν είναι τόσο απλό- με την πιο μεταδοτική σε παιδιά και εφήβους μετάλλαξη Delta να κυριαρχεί, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τα σχολεία να κλείνουν δύσκολα και η επιστροφή στην τηλεκπαίδευση να είναι η έσχατη λύση αντιμετώπισης του προβλήματος.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Σχολιάζοντας το φετινό πλαίσιο της λειτουργίας των σχολείων, ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, εκπρόσωπος των ελυθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής λέει στο Newsbeast πως κατ’ αρχάς, ο εμβολιασμός στα ιατρεία των παιδιάτρων είναι μια θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι οι παιδίατροι κατέχουν πολύ καλά το θέμα του εμβολιασμού. «Το κάνουμε χρόνια, αποτελεί σημαντικό μέρος της δουλειάς μας» λέει ο κος Νταλούκας και προσθέτει: «Είμαστε εξοικειωμένοι με τις αντιδράσεις των εμβολίων, γνωρίζουμε πως γίνεται η συντήρηση τους και τα πάντα γύρω από τη διαδικασία. Άλλωστε, είμαστε οι πρώτοι που μιλάμε με τους γονείς κάθε φορά που τα παιδιά τους κάνουν ένα εμβόλιο».

Όσον αφορά, την αμοιβή των παιδιάτρων για τον εμβολιασμό των παιδιών ο κος Νταλούκας αποσαφηνίζει πως…: « δεν έχουμε πρόβλημα με το να διατηρηθεί η επαγγελματική σχέση παιδίατρου- γονέα που όπως εφαρμόζεται και στις επισκέψεις για τα υπόλοιπα εμβόλια. Μπορεί η Πολιτεία να μας προτείνει το μοντέλο με το οποίο συνεργάζονται και οι ιδιώτες γιατροί που εμβολιάζουν για τον κορονοϊό στα ιατρεία τους ή στις κατ οίκον επισκέψεις. Για εμάς, η αμοιβή δεν έχει πρωτεύοντα ρόλο αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η εμβολιαστική κάλυψη.

» Όπως είπα άλλωστε και στον πρωθυπουργό στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε πριν από δύο ημέρες, οι παιδίατροι θα συμμετάσχουμε στον εμβολιασμό των παιδιών με όλες μας τις δυνάμεις. Αυτό σημαίνει πως θα ενημερώνουμε τους γονείς για τη δυνατότητά τους να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και αν συμφωνούν, θα κλείνουμε ραντεβού για εμβολιασμό. Προσωπικά, σε όποιον έχει αντιρρήσεις, θα διαθέσω όσο χρόνο χρειάζεται για να το συζητήσουμε».

Που θα κυμανθούν τα κρούσματα μόλις ανοίξουν τα σχολεία

Όσον αφορά τώρα στο τι αναμένεται να συμβεί στις αίθουσες όταν αρχίσει η σχολική χρονιά, ο κος Νταλούκας στέκεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πιο έγκυρα ιατρικά ηλεκτρονικά περιοδικά (www.medrxiv.org), η οποία βασίζεται σε συγκεκριμένο, αμερικανικό μοντέλο για τα κρούσματα στα σχολεία, σε αυτή τη φάση όπου επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα. Το μοντέλο έδειξε πως με ευλαβική τήρηση των αποστάσεων, με αυστηρή τήρηση της χρήσης της μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των παιδιών στα σχολεία και καλό αερισμό των αιθουσών, οι μολύνσεις σε ένα σχολείο, αναλογικά θα κυμαίνονται από 10 έως 12%.

«Αυτό δεν είναι ένα μεγάλο νούμερο» σημειώνει ο κος Νταλούκας και συνεχίζει:«Να σημειώσουμε εδώ ότι τα παιδιά έχουν αποδειχθεί η καλύτερη κοινωνική ομάδα στην ορθή χρήση μάσκας. Τα πηγαίνουν εξαιρετικά με την τήρηση των μέτρων. Εκεί θα κριθεί όλο το παιχνίδι. Τα παιδιά θα πρέπει να φορούν τη μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο, εκτός μόνο από την ώρα της γυμναστικής».

«Θα πάμε με λογική “βλέποντας και κάνοντας”»

Αν φυσικά οι μολύνσεις πάρουν ανησυχητικά την ανιούσα, τότε σύμφωνα με τον κο Νταλούκα θα πρέπει τα σχολεία, στην αρχή τοπικά, εκεί όπου υπάρχει η εστία δηλαδή να κλείνουν. Όπως συνεχίζει να εξηγεί ο ίδιος: «Ας μη ξεχνάμε άλλωστε τον κανόνα πως τα κρούσματα στα σχολεία αντανακλούν τα κρούσματα στην κοινότητα. Το αν τα σχολεία θα παραμένουν ανοιχτά εξαρτάται από το τι θα γίνεται στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση, η φετινή προσπάθεια της κυβέρνησης τα σχολεία να μένουν ανοιχτά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η άμεση ανίχνευση των κρουσμάτων και η αντίδραση επί κρουσμάτων όπως έχει περιγράφει από το υπουργείο Παιδείας είναι μια σωστή επιλογή. Από εκεί και πέρα…‘βλέποντας και κάνοντας’ ».

Όσον αφορά τον ρόλο των εκπαιδευτικών, ο εμβολιασμός τους πρέπει κατά τον κο Νταλούκα να γίνει υποχρεωτικός. «Τα δύο rapid test την εβδομάδα δεν αρκούν. Ένας εκπαιδευτικός που θα μολυνθεί με τη Δέλτα, μπορεί να μολύνει εύκολα όλο το σχολείο, το έχουμε δει να συμβαίνει στο εξωτερικό».

Τέλος, σχετικά με τον εμβολιασμό και των μικρότερων παιδιών ο πρόεδρος των ελυθεροεπαγγελαμτιών παιδιάτρων Αττικής λέει πως οι μελέτες των εμβολίων για παιδιά άνω των 5 ετών είναι σε εξέλιξη εδώ και περισσότερο από 1 ½ μήνα , γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξει ο εμβολιασμός και για αυτή την ηλικιακή ομάδα μέσα στο φθινόπωρο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.