Την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη θρηνεί ο ελληνισμός. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης πέθανε το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου 2021, σε ηλικία 96 ετών και πέρασε για πάντα στην αιωνιότητα.

Η είδηση του θανάτου του παγκόσμιου Έλληνα σκόρπισε συγκίνηση σε κάθε άκρη της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά του Ελληνισμού.

Η εμβληματική μορφή της σύγχρονης Ελλάδας, ο συνθέτης, ο δημιουργός και αγωνιστής, συνέδεσε τη σπουδαία μουσική του δημιουργία με μεγάλους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, επιτυγχάνοντας με μοναδικό τρόπο να «μεγαλώσει» την Ελλάδα φτάνοντάς την στα πέρατα του κόσμου και αφήνοντας μία πολύτιμη και βαριά πολιτιστική κληρονομιά.

Σε ένδειξη τιμής η Πολιτεία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στην Ακρόπολη και σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών από την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στις 3 το μεσημέρι τον ίδιο ναό.

Οι λεπτομέρειες για τον τόπο της ταφής δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κηδεία του μεγάλου Έλληνα θα πραγματοποιηθεί στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου διατηρούσε εξοχική κατοικία, ενώ μετά το πέρας της τριετίας τα οστά του θα μεταφερθούν στον τόπο καταγωγής του, στον Γαλατά Χανίων.