Μέρος της στέγης του Ιπποστασίου στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου καταπλακώθηκε από λεύκα, την πτώση της οποίας προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι των προηγούμενων ημερών. Η πτώση του δέντρου προκάλεσε μικρής έκτασης ζημιές στο διατηρητέο μνημείο.

Όπως περιγράφεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου», «η πτώση της λεύκας έγινε κυρίως πάνω στον στάβλο του Γεωργίου Α’, αλλά λόγω του οπλισμένου σκυροδέματος της στέγης δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο εν λόγω κτίριο».

Ομάδα της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο μετά το συμβάν (έγινε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς) και διαπίστωσε ότι δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο κτίριο. «Το δέντρο αυτό ήταν σάπιο εσωτερικά, γι’ αυτό και έπεσε. Όπως διαπιστώσαμε, δεν είναι σοβαρές οι ζημιές και δεν διατρέχει κίνδυνο το κτίριο. Επίσης, δεν κινδυνεύουν άμεσα τα κινητά μνημεία που φυλάσσονται σε αυτό», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της ΕΝΜΑ, Ορέστης Βαβατσιούλας.

Αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και πριν από τρία χρόνια, οπότε μία σάπια λεύκα είχε πέσει και ισοπεδώσει τη στέγη των Μαγειρείων.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Σύλλογος «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου» αναφέρει ότι τα κτίρια του Ιπποστασίου, του Υπασπιστηρίου και των Μαγειρείων «αποκαταστάθηκαν (χωρίς μελέτη) από το υπουργείο Πολιτισμού με χρήματα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης» και κάνει λόγο για «σκανδαλώδη ζητήματα που καταδεικνύουν κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων και προκλητικότατη αδιαφορία από την πλευρά της Πολιτείας να διαφυλάξει για τις επόμενες γενιές το Τατόι αλλά και να το διαχειριστεί».

«Δεν έγιναν πλήρεις αποκαταστάσεις των τριών κτιρίων, παρά μόνο άμεσα σωστικά έργα, δηλαδή τοπικές επισκευές και ενισχύσεις, και αυτά με αυτεπιστασία της υπηρεσίας μας», διευκρινίζει ο προϊστάμενος της αρμόδιας Εφορείας.