Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 πέρασε πάνω από τη χώρα μας τη Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021 στις 12:20 και κατέγραψε το νέο μεγάλο μέτωπο δασικής φωτιάς ανατολικά των Βιλίων Αττικής.

Στη σχετική δορυφορική εικόνα, την οποία κοινοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΕΑ) / meteo.gr, διακρίνονται με κόκκινο χρώμα οι ενεργές εστίες, με καφέ οι καμένες εκτάσεις της προηγούμενης πυρκαγιάς και με πράσινο χρώμα οι υπόλοιπες περιοχές.

Ακόμη, στην ίδια δορυφορική εικόνα, διακρίνεται και ο καπνός, που εκτείνεται μέχρι τον Σαρωνικό Κόλπο, σύμφωνα με το νέο (18.30) ενημερωτικό σημείωμα του ΕΕΑ.

Νωρίτερα, η ομάδα «The FLAME project» του Meteo εκτίμησε πως οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή θα εξασθενήσουν σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση, την οποία συνοδεύει η φωτογραφία από τις κάμερες του ΕΕΑ στην Πεντέλη:

«Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με εντάσεις στα 4-5 Bf και ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν (ισχυροί άνεμοι στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας) δεν επιτρέπουν στην πυρκαγιά να δημιουργήσει ισχυρή επαγωγική στήλη, με αποτέλεσμα αυτή να καθοδηγείται κύρια από τον άνεμο (wind-driven πυρκαγιά).

Εξασθένιση των ανέμων (στα 2-3 Bf) που πνέουν στην περιοχή περιμένουμε από αργά το απόγευμα».

Ορατή από τις κάμερες του ΕΑΑ – meteo.gr στην Πεντέλη είναι η μεγάλη δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων,…

Posted by The FLAME project on Monday, August 23, 2021

Στο παραπάνω συμπέρασμα – ως προς την εξέλιξη της δυναμικής των ανέμων το απόγευμα της Δευτέρας – κατέληξαν και οι επιστήμονες του ΕΕΑ Γ. Παπαβασιλείου, Θ. Μ. Γιάνναρος και Κ. Λαγουβάρδος, σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε έτερη (16.30) ανάρτησή τους στο meteo.gr:

«Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στα Βίλια, Αττικής, οι άνεμοι στην περιοχή όπου ξέσπασε δασική πυρκαγιά σήμερα Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021 πνέουν από βόρειες – βορειοδυτικές διευθύνσεις εντάσεως 4-5 μποφόρ και ριπές που πλησιάζουν τα 60 km/h (Εικόνα).

Όπως αναφέραμε και στην πρωινή μας ανακοίνωση, η περιοχή των Βιλίων καθώς και μεγάλο μέρος του νομού Αττικής βρίσκεται εντός της ζώνης πολύ υψηλού κινδύνου με βάση των Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

Από τις απογευματινές ώρες αναμένεται σταδιακή εξασθένιση των ανέμων».