Ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών πραγματοποίησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής.

Όπως είπε ο υπουργός για τη φωτιά στα Βίλια έχει οριοθετηθεί το μέτωπο, ενώ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο, ενώ υπάρχει διαρκώς επιτήρηση από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις. Σήμερα, όπως είπε, επιχείρησαν συνολικά 18 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Beriev.

«Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 41 νέες πυρκαγιές. Σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαχειρίζονται συνολικά 76 δασικές πυρκαγιές. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα, στη Δυτική Αττική, έχει πλέον οριοθετηθεί. Όλες οι δυνάμεις παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή για την διασφάλιση της περιμέτρου και θα παραμείνουν ισχυρές μέχρι και τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς», τόνισε.

Εξάλλου, ο υπουργός ανέφερε ότι με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η ειδική εισαγγελέας καταπολέμησης οργανωμένου εγκλήματος συνεργάζεται στενά με την αστυνομία για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε ειδική αναφορά στη φωτιά που ξέσπασε χθες στο Δασκαλειό στην Κερατέα, η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις και οφείλεται σε χρήση φωτοβολίδας, όπως κατήγγειλαν κάτοικοι. «Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών μας η φωτιά τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο, χωρίς να προκαλέσει ζημιές. Το συγκεκριμένο περιστατικό ερευνάται από την Ασφάλεια Αττικής σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού», δήλωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε πως «παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή νύχτα και μέρα και σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζουμε ότι πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση συνεχείς προγραμματισμένες περιπολίες από την Αστυνομία, το Στρατό και φυσικά το Πυροσβεστικό Σώμα, στα περιαστικά άλση, στην ύπαιθρο και στις δασικές εκτάσεις, με στόχο την αποτροπή και την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών», ενώ όσον αφορά τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προειδοποίησε:

«Αύριο αναμένουμε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας και αυξημένη ένταση των ανέμων. Συνεπώς θα πρέπει να παραμείνουμε σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό. Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να απέχουμε από κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση πυρκαγιάς. Η συνεργασία όλων μας είναι απολύτως απαραίτητη».