Συγκρατημένα αισιόδοξος σε ότι αφορά την πορεία της φωτιάς στα Βίλια εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς».

«Η σημερινή ημέρα δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες, είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Νομίζω ότι θα περάσουμε σε ύφεση με ετοιμότητα για αναζωπυρώσεις» σημείωσε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους οικισμούς. Υπάρχουν διάσπαρτες μικρές εστίες που δημιουργούν αναζωπυρώσεις, αλλά ελέγχονται. Επιχειρεί μια τεράστια δύναμη με εναέρια μέσα στο όρος Κανδήλι, όπου οριοθετείται το μέτωπο».

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην ηρωική μάχη μεγάλων επίγειων και εναέριων δυνάμεων της Πυροσβεστικής, υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρχε άπνοια, αλλά σημειώνονταν όλες τις τελευταίες ημέρες πολλές εναλλαγές στη φορά του ανέμου και υπήρχαν «ριπές» με συνέπεια να υπάρχουν δυσκολίες στην επιχείρηση και να μην ανακόπτεται το μεγάλο μέτωπο.

Μιλώντας για τη φωτιά στο Δασκαλειό της Κερατέας είπε, μεταξύ άλλων πως «θα πρέπει πλέον να είμαστε πιο έτοιμοι να ανακόπτουμε τη φωτιά από τα πρώτα λεπτά, όπως έγινε τα ξημερώματα, με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά τη ρίψη δυο φωτοβολίδων». Και πρόσθεσε εάν δεν υπάρχει άμεση παρέμβαση, δημιουργούνται τεράστια ζητήματα, επισημαίνοντας πως «εάν στο Μάτι είχαν προλάβει τη φωτιά στην Πεντέλη στο σημείο που ξεκίνησε, δεν θα γινόταν αυτό που ζήσαμε».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι δεν εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των Βιλίων όταν οι φλόγες έφτασαν ουσιαστικά στις αυλές των σπιτιών, είπε ότι ήταν επιλογή της Πυροσβεστικής. «Ζήσαμε ώρες αγωνίας, αλλά δικαιώθηκε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής που έλεγε ότι ο άνεμος θα αλλάξει κατεύθυνση και η φωτιά θα οδηγηθεί προς την άλλη πλευρά, όπου αναχαιτίστηκε», υπογράμμισε.

Προτεραιότητα τα έργα υποδομής ομβρίων υδάτων

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αττικής, πρώτη προτεραιότητα είναι πλέον τα έργα υποδομής ομβρίων υδάτων στις πυρόπληκτες περιοχές σε συντονισμό και συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, λέγοντας πώς «δεν είναι εύκολη υπόθεση».

Ο κ. Πατούλης διαβεβαίωσε πως «δεν θα χαθεί ούτε μια ώρα», προσθέτοντας πως ήδη υλοποιούνται πάνω από 130 ανάλογα έργα, με προϋπολογισμό 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει στήσει τροφοδοτικά κέντρα με είδη πρώτης ανάγκης στα Βίλια, ενώ έχει τεθεί σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο 1110 για τη ψυχολογική στήριξη των πυρόπληκτων. Παράλληλα ξεκινά και η καταγραφή όλων των ζημιών σε σπίτια και εταιρείες.