Τα έξοδα της επιχείρησης που στήθηκε για την έρευνα και τη διάσωση του ζευγαριού το περασμένο Σάββατο στην Κρήτη, καλείται να πληρώσει ο 45χρονος χειριστής του σκάφους που αναποδογύρισε στη θαλάσσια περιοχή των Καλών Λιμένων στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με το megatv.com, η απόφαση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος προβλέπει πως πρόστιμα θα επιβάλλονται σε όσους, αψηφούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και προκαλούν ασκόπως κινητοποιήσεις μέσων – προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε επιχειρήσεις Έρευνας – Διάσωσης, λόγω υπαιτιότητας τους.

Το κοστολόγιο της διάσωσης

Το πρόστιμο που θα πληρώσει ο 45χρονος αναμένεται να είναι μεγάλο. Ενδεικτικά:

  • Τα περιπολικά πλοία ανοικτής θαλάσσης κοστίζουν 1.894 ευρώ ανά ώρα.
  • Τα ναυαγοσωστικά σκάφη κοστίζουν 748 ευρώ ανά ώρα.
  • Τα ελικόπτερα κοστίζουν 1.230 ευρώ ανά ώρα.
  • Η απασχόληση προσωπικού Λιμενικού Σώματος κοστίζει 6 ευρώ ανά ώρα.

Το χρονικό της περιπέτειας

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 24 Ιουλίου, ο 45χρονος με την 35χρονη φίλη του έδιναν μάχη με τα ορμητικά κύματα, όταν η βάρκα τους ανατράπηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και βρέθηκαν στη θάλασσα εν μέσω τρικυμίας.

Το ζευγάρι κολύμπησε και κατάφερε να βρει καταφύγιο σε μία σπηλιά. Γαντζώθηκαν από ένα βράχο προκειμένου να μην ξαναπέσουν στο νερό, καθώς ήταν ορμητικό λόγω των καιρικών συνθηκών.

Από τη σπηλιά το ζευγάρι έβλεπε τα σκάφη του Λιμενικού και το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία τους αναζητούσαν αλλά ήταν αδύνατο να τους εντοπίσουν λόγω ορατότητας.

Την επόμενη μέρα, ο 45χρονος πήρε τη γενναία απόφαση να κολυμπήσει για περίπου 9 ώρες, καταφέρνοντας τελικά να φτάσει στη μονή Κουδουμά. Εκεί ζήτησε βοήθεια για τη φίλη του, η οποία ακόμα βρισκόταν ακόμα στη σπηλιά και έδινε μάχη για να μην την παρασύρουν τα ορμητικά κύματα. Μάλιστα, η ίδια αγωνιούσε για την τύχη του 45χρονου και δεν γνώριζε εάν τελικά τα είχε καταφέρει.

Πλέον, και οι δυο νοσηλεύονται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, χωρίς όμως η υγεία τους να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Παρακολουθούνται από το ιατρικό προσωπικού του νοσοκομείου. Για πολλές ώρες το ζευγάρι βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ, ενώ  αρχικά εκφράστηκαν φόβοι ακόμα και για τη ζωή τους. Καθώς ο άνδρας κολυμπούσε επί ώρες και είχε ήπιε πολύ νερό.