Τη δυνατότητα ανάπτυξης κοινού σχεδίου προσέλκυσης επενδυτών, συζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, με τους πρεσβευτές του Βιετνάμ, της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, της Κορέας και της Ταϊλάνδης, που αποτελούν τους εκπροσώπους της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και επισκέφθηκαν την Τρίπολη και τη Σπάρτη. Οι ξένοι διπλωμάτες πραγματοποιούν διερευνητικές επαφές στην Πελοπόννησο, προκειμένου να εκτιμήσουν εάν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις.

Οι πρεσβευτές υπογράμμισαν την κομβική θέση της Πελοποννήσου στο κέντρο της Μεσογείου, για την εξακτίνωση δραστηριοτήτων σε όλη τη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη και στις συνομιλίες με την περιφερειακή Αρχή εξέτασαν τη δυνατότητα ενός κοινού σχεδίου προσέλκυσης επενδυτών.

«Η Πελοπόννησος βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και αυτή είναι η μεγάλη μας κατάκτηση» δήλωσε ο κ. Τατούλης, σημειώνοντας ότι η περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για χώρες με δυναμικές και αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσουν στην παγκόσμια οικονομία.

Ομόφωνα έγινε αποδεκτή η πρόταση του περιφερειάρχη να διοργανωθούν κοινές δράσεις με την ASEAN, αλλά και με την κάθε χώρα χωριστά, στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των επιχειρήσεων, ώστε να αναπτυχθούν συνεργασίες και να έρθουν σε επαφή οι πολίτες μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η διοργάνωση κοινής εκδήλωσης για την παρουσίαση του πολιτιστικού αποθέματος της Πελοποννήσου, του Βιετνάμ, της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, της Κορέας και της Ταϊλάνδης, το καλοκαίρι του 2015, στην Πελοπόννησο. Στη συνέχεια θα διοργανωθούν δύο κοινές εκδηλώσεις, αφενός για την παρουσίαση της Πελοποννήσου σε δημοσιογράφους των συγκεκριμένων χωρών και αφετέρου για την ανάπτυξη κοινών επενδυτικών σχεδίων στην Πελοπόννησο.

Οι πρεσβευτές, της Ινδονησίας, Benny Bahanadewa, της Ταϊλάνδης, Joompol Manaschuang, των Φιλιππίνων, Meynardo Montealegre, του Βιετνάμ, Tran Thi Ha Phuong και της Κορέας, Shin Gil-Sou, χαρακτήρισαν την Πελοπόννησο «παράδεισο» και πρόσθεσαν ότι αποτελεί αναγνωρισμένο προορισμό, με διακριτά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία, ενώ συμφώνησαν στη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με την Περιφέρεια.