Για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της (26/7) ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ και πνευμονολόγος, Στυλιανός Λουκίδης. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περίπου εμβολιασμένοι είναι το 5% με 7% στις απλές κλίνες Covid και στις ΜΕΘ είναι λιγότεροι από 2%.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson συζητείται στην επιστημονική κοινότητα εάν θα χρειαστεί και δεύτερη δόση λόγω της μετάλλαξης Delta.

«Υπάρχουν και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να το πούμε, όπως υπήρχαν και όταν εμβολιάζαμε έναντι της γρίπης. Υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι και πλήρως εμβολιασμένοι, υπάρχουν σε όλες την Ευρώπη», είπε.

Ο καθηγητής παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθεί εάν πρόκειται για μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς, ποιο εμβόλιο έκαναν ή αν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα που μπορεί να επιβραδύνει ή και να αναστείλει τη μέγιστη δράση του εμβολιασμού.

Τα στοιχεία δείχνουν για παράδειγμα ότι το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει κατά 85% από σοβαρή νόσο και λίγο λιγότερο το σκεύασμα της AstraZeneca.

«Όταν υπάρχουν μεταλλάξεις που είναι αρκετά επιθετικές πρέπει να προσαρμοστεί ο εμβολιασμός απέναντι σε αυτές», σημείωσε κλείνοντας ο Στυλιανός Λουκίδης.